vrijdag 10 februari 2012

Via een oorkonde naar Hollywood #archiefeducatie

Kijk nou, een onderwijsproject over archieven dat meegefinancierd is door mijn werkgever:
Via een oude oorkonde naar Hollywood.
Het geschreven woord is een krachtig wapen. Alle kennis, rijkdom en macht vinden hun oorsprong in taal die met letters of andere tekens op rotsen, hout, papyrus, perkament, papier of computers is opgeslagen.
Jij groeit op in een tijd waarin beeldschermen en boeken niet meer weg te denken zijn. Maar nog niet zo heel lang geleden communiceerden de mensen alleen maar met gesproken taal. Probeer je eens een wereld voor te stellen waarin lezen en schrijven niet bestaan. Dat is haast onmogelijk. Alle techniek, industrie, handel en wetten zijn er tegenwoordig van afhankelijk. En daarmee ook de luxe, vrijheid en vrede waarin wij leven.
Deze webquest neemt je mee terug naar de middeleeuwen, de periode waarin de Europese samenleving de voordelen ontdekte van het opschrijven van belangrijke afspraken. De documenten waarin ze die afspraken vastlegden, noemen we oorkonden. Ze vormen een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de mensheid.
De leerlingen krijgen de opdracht om een filmscript te maken over een belangrijke oorkonde die een Amerikaanse regisseur heeft gevonden. Daartoe moeten ze eerst onderzoek doen naar akten en oorkonden en de Middeleeuwen en daarna kunnen ze uit tien akten eentje kiezen als onderwerp voor het filmscript.

Ik vind het er heel aantrekkelijk uitzien, maar ben natuurlijk een leek op het gebied van archiefeducatie.
Heeft iemand er al ervaring mee?

Via HvA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten