donderdag 5 januari 2012

Gezichten van het Rijksmuseum


Ge├»nspireerd door The real face of white Australia heeft Hans van den Berg van ab-c media bovenstaande "app" gemaakt. Op het weblab van ab-c beschrijft hij uitgebreid hoe hij met behulp van de API van Face.com (berucht van Facebook) 18.000 tekeningen, schilderijen, miniaturen en foto's analyseert.
De resultaten zijn ronduit indrukwekkend te noemen. Op 4.200 daarvan werden door de API zo'n 7.800 gezichten gevonden. Enkele uitzonderingen daargelaten, bleken op de overige werken vrijwel geen afbeeldingen van personen aanwezig. Niet alleen werden duidelijk afgebeelde gezichten op de voorgrond herkend, ook figuren op de achtergrond, gedeeltelijk afgebeeld of in schaduwen weggewerkt werden door de software gezien. Het maakte bovendien voor de gezichtsherkenning weinig uit of een persoon gefotografeerd, geschilderd of getekend was. Sterker nog, zelfs in schetsmatige penseelstreken werden nog de gezichten herkend en ook doodshoofden en enkele huisdieren ontsnapten niet aan de aandacht. Dit had ik echt niet verwacht. Ook de herkenning van geslacht en kijkrichting blijkt aardig goed gelukt. Het valt de detectieroutines niet echt te verwijten dat hier en daar een foutje is gemaakt door al die vreemde pruiken, hoeden, haardracht en kostuums... Het eindresultaat is hoe dan ook een fraai en afwisselend palet aan oude gezichten dat het bladeren door de hier gepresenteerde collectie tot een ware ontdekkingstocht maakt.
Je kunt de gezichten filteren op geslacht en kijkrichting (dit zijn data die Face.com automatisch leverde) en type object en datering (dat zijn data die het Rijksmuseum leverde).
Het mooie is natuurlijk dat je na een klik op een gezicht het gehele schilderij, inclusief metadata te zien krijgt.

Klik hierboven op "Open" en laat je verrassen.

Gerelateerd
Gezichten in archieven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten