zondag 1 januari 2012

Gelezen: Stephan Enter - Grip

Het laatste boek dat ik helemaal in 2011 gelezen heb en het is een goed boek om op 1 januari te bespreken. In beschrijvingen van het boek staat iedere keer dat het een alpinistenroman of bergbeklimmersboek is, maar dat is maar ten dele waar.
Ja, het gaat over vier veertigers (drie mannen en een vrouw) die elkaar twintig jaar na een klimvakantie op de Lofoten weer zien in Wales. En ja, twee van hen overleven een  afdaling net en eentje sterft (waarschijnlijk) op een ogenschijnlijk simpele rots, maar daar gaat het niet om in het boek. De twee belangrijkste onderwerpen van de roman zijn vriendschap en de tijd.
Die thema's worden in vier hoofdstukken verteld vanuit het perspectief van de drie mannen, die ieder een bijzondere relatie met de vrouw hebben. Eentje trouwt met haar,  eentje trouwt (dus) niet met haar en eentje red haar leven.
(Nu ik dit zo opschrijf twijfel ik even of ik niet twee boeken door elkaar haal. Dit komt namelijk enigszins overeen met de gebeurtenissen in De overnachting.)
Maar dat klimmen is maar bijzaak, uiteindelijk gaat het boek over de onderlinge verhoudingen in een vriendengroep, de rol die iedereen daarin tegen wil en dank speelt en hoe dat zelfs twintig jaar later nog altijd nauwelijks verandert. En het gaat over controle: controle op de tijd, controle over de herinneringen aan het verleden, (uiteraard) controle over je lichaam tijdens het klimmen  en controle over het leven en de dood.
Grip is een mooie roman, met prachtige zinnen en een knappe vertelvorm en daarmee een goed boek om 2011 mee te beƫindigen en 2012 te beginnen.

Gelukkig nieuwjaar!

Gelezen tussen 15/12/2011 en 21/12/2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten