Feuchtschredder of Kollermaschine |
Die Stasi-Mitarbeiter begannen deshalb, Dokumente in großer Zahl per Hand zu zerreißen, um die Schnipsel anschließend in Garagen und Höfen mit Wasser zu übergießen und zu einem Papierbrei zu verstampfen oder in Papiermühlen abfahren zu lassen. Daneben wurden Akten in gewöhnlichen Reißwolfanlagen geschreddert oder in Heizöfen oder auf Müllhalden verbrannt.Toen de Oost-Duitse burgers in de gaten kregen dat de Stasi alle bewijzen van zijn verleden aan het vernietigen was, werden de Stasi-kantoren bestormd en bezet:
Die aufgebrachten Bürger stoppten das Vernichtungswerk, so dass noch tausende Säcke mit vorvernichteten, also zerrissenen, aber noch nicht endgültig beseitigten Materialien gerettet wurden. Als Erbe der Friedlichen Revolution verblieben so über 15.000 Säcke zerrissener Materialien in der Obhut der Stasi-Unterlagen-Behörde.In 1995 is men begonnen met de handmatige reconstructie van de verscheurde archieven en tot nu toe zijn bijna een miljoen pagina's uit vierhonderd zakken gereconstrueerd. In 2000 heeft de Bondsdag besloten dat handmatige reconstructie veel te lang gaat duren en dat onderzocht moet worden of het geautomatiseerd niet sneller zou kunnen. Uiteindelijk kreeg Fraunhofer IPK de opdracht dit te realiseren. De resten worden dubbelzijdig gescand, waarna op basis van papierkleur, scheurvorm en schrift automatisch naar mogelijke overeenkomsten gezocht wordt.
Via Eric Hennekam
De Duitse citaten komen uit het Wikipedia-lemma Stasi-Schnipselmaschine
Prachtig voorbeeld van zeer geavanceerde software ; ik heb geen idee van de resultaten, maar het klinkt in ieder geval veelbelovend! Ik vermoed dat het scannen van al die stukjes nog wel een handmatig proces is... ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk geloof inderdaad niet dat ze ook een adf hebben ontwikkeld die hier mee uit de voeten kan...
BeantwoordenVerwijderenAls ik iets over de Stasi-archieven lees, moet ik altijd denken aan The File. En ja, die scan-en-vergelijk-methode... Ik vind het geweldig.
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij had collega @shoef83 't vandaag ook over dat boek. Eens kijken of ik dat van haar kan lenen. Dank voor de tip, Christian
BeantwoordenVerwijderenTijdens een van de lessen Archiefwetenschap was een van de hoofdstukken van dat boek lesstof; heb dat hoofdstuk hier nog wel liggen, denk ik, maar het volledige boek niet.
BeantwoordenVerwijderenZulke software lijkt me ook handig voor de reconstructie van de Keulse archieven!
BeantwoordenVerwijderenGeen idee of ze dat daar ook gebruiken. Zitten daar eigenlijk ook zo veel gescheurde stukken tussen, of zijn dat vooral hele pagina's die nat en vies zijn geworden?
BeantwoordenVerwijderen