zaterdag 1 oktober 2011

Zes jaar cel na gefingeerde dood

In Engeland is afgelopen week iemand tot zes jaar cel veroordeeld, nadat hij zijn eigen dood in scene had gezet om zijn levensverzekering te innen. Uit The Independent:
Anthony McErlean, 66, was sentenced to six years at Canterbury Crown Court after admitting his false claim. The court heard how McErlean had impersonated his wife and claimed he had died after being hit by a farm truck in Honduras in 2009. Fake documents, including a death certificate, were produced to back up a death benefit claim in the name of his wife, claiming the crash happened as McErlean was changing a tyre.
De verzekeringsmaatschappij was achterdochtig en liet de aangeleverde documenten onderzoeken en ontdekte dat de vingerafdrukken van McErlean op zijn eigen overlijdensakte stonden.
Overigens, die zes jaar kreeg McErlean niet alleen voor deze fraude, maar ook voor "two counts of theft in connection with the pension payments and for one count of fraudulently obtaining a passport."

Doet me sterk denken aan dit verhaal, over een man die zijn eigen dood in scene zette door in zijn hond achterna te springen in een rivier en niet meer boven te komen. Later bleek dat hij een stukje stroomafwaarts kleren, schoenen en zo had klaargelegd. Hij heeft jaren lang als een ander geleefd, in een andere staat, maar is uiteindelijk tegen de lamp gelopen. Het precieze verhaal heb ik nog niet terug kunnen vinden.
Wel heb ik een Top tien van mensen die hun dood in scene gezet hebben, gevonden. Ook interessant.

Plaatje: Schrödinger's cat is not dead van Karola Riegler

4 opmerkingen:

  1. Bij eerste lezing vond ik het vreemd dat ze wisten wat zijn vingerafdrukken waren... maar die haalden ze dan aannemelijkerwijs van eerdere documenten in zijn dossier. Die heb je dan natuurlijk niet meer als je ze scant en door de shredder haalt. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat laatste concludeerde eLAW een jaar of vier geleden ook in hun onderzoek op verzoek van BZK:
    Hoewel in het burgerlijk recht de authentieke akte niet digitaal kan ‘bestaan’, de dwingende materiële bewijskracht van onderhandse akten verloren gaat na substitutie, en in het strafrecht forensisch onderzoek aan originelen bij substitutie onmogelijk wordt gemaakt, zijn de risico’s voor de bewijspositie van het Ministerie relatief beperkt, mede  gezien het beperkte aantal aanvragen originelen of kopieën dat daadwerkelijk wordt opgevraagd bij het Ministerie.
    (p.5)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een bekend eerder geval in Engeland van enige jaren geleden betreft John Darwin oftewel 'Canoe Man'. Zeker een vervolgblog waard of wellicht het begin van een aparte reeks? Bundel?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die "canoe man" is ook wel bijzonder een bijzonder geval ja. Vooral zijn "geheugenverlies" is nogal a la Hollywood... 
    Zit inderdaad ook nog wel een blogje in. Dank je voor het duwtje, Otto

    BeantwoordenVerwijderen