maandag 11 april 2011

Illusiebreien

Van voren
Van opzij
Mijn moeder breide vroeger heel veel. Vooral truien en vooral met kabels of ingewikkelde patronen. Zo heb ik jaren lang een trui gehad met het BRAND-logo er in gebreid.
Dit weekend stond in de NRC een stukje over het illusiebreien door twee gepensioneerde wiskundeleraren:
Steve Plummer en Pat Ashforth maakten al jaren wandkleden met geometrische gebreide patronen die ze in de les gebruikten, vertelt Plummer aan de telefoon. Aanvankelijk breide alleen Pat, maar om jongens bij de les te betrekken begon hij zelf ook. Ruim twee jaar geleden stuitten ze op illusiebreien, ook wel schaduwbreien genoemd, en ontwierpen ze een nieuwe manier van patroontekenen die gedetailleerde illusiebreisels mogelijk maakte. “Ik besloot te kijken hoe complex ik het kon maken”, zegt Plummer. Tot hun collectie van zo’n 35 illusiewandkleden behoren Harry Potter en ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer.
In feite draait het bij illusiebreien om reliĆ«f. De illusiebreier breit om en om twee pennen met lichte en twee met donkere draad. Daardoor is recht van voren louter een patroon te zien van lichte en donkere streepjes. Hooguit ziet het werk er wat slordig uit, alsof er fouten zijn gemaakt: sommige steken ‘zitten andersom’ en liggen daardoor ‘bovenop’ het breiwerk. En vanonder een scherpe hoek zijn alleen die hoger liggende steken zichtbaar en daarmee het patroon.
En dat levert dan van die fascinerend plaatjes als hier boven op.
Klik op http://www.illusionknitting.woollythoughts.com voor meer voorbeelden, patronen en uitleg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten