vrijdag 6 augustus 2010

Een cloudstrategie en alweer beroepsdeformatie

Gisteren las ik na allerlei tweets het artikel Overheid in de cloud uit de Automatiseringsgids.
In mei nam de Tweede Kamer een motie aan over cloud computing, waarin de regering gevraagd wordt "een strategie voor de hele Nederlandse overheid te ontwikkelen voor «cloud computing» en een «cloud First»-strategie waarbij mogelijkheden voor de inrichting van de overheidscloud duidelijk omschreven worden met de bijbehorende voor- en nadelen."
In het artikel in de Automatiseringsgids stellen Ria van Rijn en Benno de Jongh:
Iedereen die zich met de informatievoorziening van de overheid bezighoudt, zou zich hierover het hoofd moeten breken: wat betekent dit voor onze toegevoegde waarde, organisatie, medewerkers, financiën? Dit kunnen we niet overlaten aan een ambtelijke werkgroep in Den Haag. Cloud computing biedt namelijk zoveel voordelen en kansen, dat het hoog tijd is hierover na te denken, een visie te ontwikkelen en aan de slag te gaan. 
Ze poneren daarna vijf stellingen:
 1. Cloud computing verandert de overheidsorganisatie
  Als we allemaal in de cloud werken, is het wel zo makkelijk dat medewerkers "na een herindeling met dezelfde rechten kunnen doorwerken aan hetzelfde dossier."
 2. Cloud computing maakt ICT-kosten transparant
  Je betaalt blijkbaar alleen voor de functionaliteiten die je gebruikt. (Ik gebruik nooit een cursief lettertype, dus daar wil ik ook niet voor betalen, zoiets?)
 3. Overheidscloud brengt woud van applicaties terug tot heldere, herbruikbare functionele onderdelen
  Blijkbaar gebruiken overheden soms meer dan duizend applicaties en de auteurs gaan ervan uit dat dit er in de cloud minder zullen zijn.
 4. Cloudtoepassingen voldoen waarschijnlijk snel aan standaarden
  Waarschijnlijk en snel, dat klinkt betrouwbaar...
 5. Overheidscloud kan samen met de markt worden gerealiseerd
  O ja, want 'de markt' doet dat altijd beter
Al met al heeft het artikel een hoog haleluja-gehalte: Het is nu een zootje bij de overheid, maar als we dat zootje onder leiding van 'de markt' in de cloud zetten, gaat het vanzelf beter.

En natuurlijk gaat het in het hele artikel niet over authenticiteit, betrouwbaarheid en duurzame toegankelijkheid. Dat zal waarschijnlijk ook wel snel opgelost worden hè...

Trouwens, wat die "ambtelijke werkgroep" betreft: Davied van Berlo neemt komende dinsdag deel aan een workshop die in het kader hiervan door het ministerie van BZK wordt georganiseerd. Je kunt hem hier nog souffleren, wat hij zou moeten zeggen...

De wolken zijn van LearningTour

2 opmerkingen: