zaterdag 17 juli 2010

Gedrukt leest sneller

Vorige week publiceerde The Guardian over een onderzoek onder 24 (!) mensen naar hun leesvoorkeur. Ze lazen allemaal een kort verhaal van Hemmingway op papier, iPad, Kindle en PC.
While on average the stories took 17 minutes and 20 seconds to read, the Kindle experience was 10.7% slower than print, and the iPad was 6.2% slower.
The readers were also asked to rate their satisfaction of the four experiences on a one-to-seven scale: the iPad was top at 5.8, followed by the Kindle at 5.7 and the printed book at 5.6. The PC came in last, with "an abysmal 3.6". (The Guardian)
Voor wat het waard is natuurlijk, want 24 mensen lijkt me nou niet echt een substantiƫle hoeveelheid proefpersonen.

Plaatje: Reading Man Detail, George F. Fishman's 1991 Mosaic Faces Of Flower Avenue  (Silver Spring, MD)

3 opmerkingen:

 1. Het hangt er ook vanaf wat je leest. Een gezellig leesboek zoals Hemingway (nou ja, gezellig:)) leest misschien makkelijker weg op papier, maar voor een informatief boek waarin je bepaalde informatie zoekt compenseert de full text zoekfunctie en de mogelijkheid om door hoofdstukken te klikken ipv te bladeren denk ik wel de leessnelheid. En ik wil ook meer weten over die proefpersonen. Want ik ben geen opticien, maar aangezien je varifocus brillen hebt met aparte secties voor gewoon lezen, computerscherm lezen en televisie kijken zal daar wel een verschil in zitten. Draagt dat bij aan de snelheid? En hoe geoefend is de lezer? Een kind dat opgegroeid is met computers leest misschien met meer gemak een kindle dan iemand van 80 die altijd papier gelezen heeft en pas kort met computers bezig is. Kortom, waardeloos onderzoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Lucinde, dank voor je reactie.
  Ik ben het met je eens dat er misschien methodologisch wel wat aan te merken is op het onderzoek, maar 'waardeloos' vind ik wat overdreven.
  Er is volgens mij trouwens een groot verschil tussen een tekst lezen en er makkelijk doorheen kunnen navigeren. Het een heeft volgens mij nauwelijks iets met het andere te maken. Of het gebruik van een multi-focale bril van invloed is op het leestempo weet ik ook niet, maar het lijkt me onwaarschijnlijk eerlijk gezegd.
  Routine in het lezen van een scherm zal wel een rol spelen, vooral bij PC's denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Lucinde, dank voor je reactie.
  Ik ben het met je eens dat er misschien methodologisch wel wat aan te merken
  is op het onderzoek, maar 'waardeloos' vind ik wat overdreven.
  Er is volgens mij trouwens een groot verschil tussen een tekst lezen en er
  makkelijk doorheen kunnen navigeren. Het een heeft volgens mij nauwelijks
  iets met het andere te maken. Of het gebruik van een multi-focale bril van
  invloed is op het leestempo weet ik ook niet, maar het lijkt me
  onwaarschijnlijk eerlijk gezegd.
  Routine in het lezen van een scherm zal wel een rol spelen, vooral bij PC's
  denk ik.

  Op 21 juli 2010 23:14 schreef Disqus
  <>het volgende:

  BeantwoordenVerwijderen