vrijdag 19 maart 2010

Walter van den Broeck - Terug naar Walden

  • Steve Fosset stierf boven de Vlaamse Kempen bij een botsing tussen zijn vliegtuigje en een helikopter.
  • De kredietcrisis is veroorzaakt door de rijkste man van de wereld, die uit wraak besloot vlak voor zijn dood alles te verkopen.
  • Frederik van Eeden ging toch niet naar Amerika.
In Terug naar Walden klutst Walter van de Broeck de recente geschiedenis en literatuur weer mooi door elkaar. Nadat hij te horen heeft gekregen dat hij nog maar korte tijd te leven heeft, besluit Ruler Marsh dat het tijd is om zijn voornemen om wraak te nemen op de mensen die zijn familie ten gronde hebben gericht uit te voeren. Hij is de afgelopen jaren de aller-, aller-, allerrijkste man van de wereld geworden en op het moment dat hij zegt “Verkopen” stort de volledige wereldeconomie in elkaar. Hierop reist Marsh als een soort geroepene op de bonnefooi de wereld over, tot hij terecht komt in Wallem, het dorp waar zijn overgrootvader geboren is en waar zijn zoektocht eindigt.

Ik weet niet of de roman nu helemaal gelukt is of niet. Zo vond ik het eind te magisch. En ook de ‘vertelstem’ (focalisatie, in wetenschappelijk letterkundige termen) lijkt me niet helemaal consequent. In de beginhoofdstukken wordt Marsh vooral beschreven vanuit het perspectief van de buitenstaanders die hij ontmoet: een taxichauffeur, een stewardes, een prostituee. Dit heeft een bijzonder effect, dat een beetje doet denken aan films als Short Cuts van Robert Altman, waarin het leven van de een altijd verbonden is met het leven van anderen. Na verloop van tijd verdwijnt dit echter doordat het perspectief toch steeds meer naar Marsh verschuift. Dat is jammer.
Aan de andere kant, het boek is humoristisch, zit boordevol verwijzingen naar film, literatuur en actualiteit en mooie zinnen en Van den Broeck weet hoe hij een verhaal moet vertellen. Het is geen Beleg van Laken, maar beter dan zijn andere recente ‘niet-autobiografische’ boeken, zoals De Veilingmeester.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten