Pagina's

donderdag 30 juli 2009

Sclera pictogrammen

Een hele korte:
In mijn RRS-reader zit ook de feed van Sclera Picto's, waardoor ik regelmatig dit soort figuurtjes in mijn Google Reader tegen kom:



Of speciaal voor Blogpartyned:



Er zijn nu ruim 3000 pictogrammen beschikbaar, die onder een CC-licentie voor van alles en nog wat gebruikt mogen worden.

Anderland bestaat niet meer

Vanochtend kreeg ik een e-mail dat<a href=http://www.paspoortanderland.nl/paspoort.php?anderland=home> Anderland</a> niet meer bestaat:

Anderland, uw tweede vaderland, bestaat niet meer.
Anderland, het land voor de wereldburgers, voor de mensen die één land te klein vonden. Zij kregen in Anderland zomaar hun tweede (of derde, of vierde.) paspoort. Juist omdat het ineens verdacht was geworden om meer dan
één paspoort te hebben.

Anderland werd het immigratieland bij uitstek: niemand is er ooit geboren, iedereen was er welkom. Iedereen was er allochtoon van de eerste generatie.
En iedereen kostte de regering van Anderland evenveel, namelijk niks. En dat niet alleen omdat Anderland geen regering had, en ook geen geld, maar vooral omdat er op mensen geen prijs staat. Mensen hebben geen waarde die kan
deinen op de golven van de politieke markt: ze hebben waardigheid en die is eeuwig.

In die eerste weken stroomden de mensen het land binnen - een tsunami van burgers. In een bevriende natie, Nederland, was er ruime aandacht van de
pers, de radio en televisie, en van internet. Maar ook in verre buitenlanden maakten Anderlanders zich bekend: in Palma de Mallorca, Turgutreis, Peatmoore, Auckland, Cocentaina, Brookline, Appleton, Kusadasi, Saint Didier au Mont d'Or, Fjell, Lusaka, Los Montesinos, Riga, Minneapolis, Lydenburg,
Montevideo, Lewisberry, Kontratenko, Saint Bonnet le Troncy, Uppsala, Santiago de Querétaro, Sighisoara, Loupiac Puy l'Evèque, Umeå, Baguio City,
evengoed als in Gasselternijveenschemond, Dronrijp en Oudemirdum. Waar
liggen al die negorijen? Nou, in Anderland.

5871 was hun tal.

Nu druppelen de burgers nog slechts binnen. Voor een immigratieland is dat niet in orde.

Anderland verlaat het internet.
Maar Anderland zal altijd bestaan

Ik was eerlijk gezegd vergeten dat ik er ook een paspoort van had. Was toch een aardig idee.

dinsdag 28 juli 2009

Michaël Zeeman, 1958-2009

Ach, Michaël Zeeman is dood.

Foto: Vincent Mentzel

De laatste jaren was ik hem een beetje uit het oog verloren, misschien doordat ik al jaren geen Volkskrant meer lees? In de jaren negentig, toen ik Nederlandse taal- en letterkunde aan de VU studeerde, was hij een echte kultuur- en literatuurpaus, wiens artikelen je gelezen moest hebben. En hij presenteerde Zeeman met boeken, het laatste goede boekenprogramma op TV.

In 1996 ben ik verschillende keren samen met vriendin F. naar de opnamen van het programma in de Balie geweest. Na afloop raakten we aan de praat met hem en zijn broer, ik denk dat het Melchior was. Ondanks dat Zeeman vooral probeerde om F. te imponeren, was het heel gezellig. Hij vertelde onder andere over de rechtzaak rond het stelen van boeken uit een boekhandel.
De daaropvolgende maanden heeft hij trouwens nog een paar serieuze, maar tevergeefse pogingen gedaan F. te versieren. Zij moet nog een paar gesigneerde boeken en gedichten in haar boekenkast hebben staan.

zondag 26 juli 2009

Merksteen: een dubbelbiografie - Karel Schoeman

Van 18 juni tot 17 december 1996 heb ik in Stellenbosch en omstreken onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Rederijkerskamer Aurora. Deze Nederlandstalige amateurtoneelvereniging gaf in de tweede helft van de negentiende eeuw regelmatig voorstellingen in het overwegend Engelstalige Kaapstad. De vereniging was in 1862 opgericht door een stel Nederlanders die vlak daarvoor naar de Kaap waren geemigreerd.
Een van mijn onderzoeksvragen ging met name over de leden van de rederijkerskamer: Wie waren zij, wat deden ze, waar kwamen ze vandaan en waarom gingen ze naar Kaapstad? Hierbij heb ik onder andere gebruik gemaat van The Cape Town Directory, 1865-1868 en The Cape of Good Hope Commercial Directory and General Business Guide uit de Zuid-Afrikaanse Bibliotheek in Kaapstad. De bibliothecaris die mij op deze bronnen wees was Karel Schoeman.
Ik moest hier aan denken terwijl ik Merksteen las, omdat ik ontdekte dat Schoeman en ik ongeveer tegelijkertijd ongeveer hetzelfde onderzoek aan het doen waren, al was dat van hem een stuk persoonlijker.
In Merksteen: een dubbelbiografie beschrijft hij het leven van zijn Nederlandse grootouders van moeders kant, die aan het eind van de negentiende eeuw vanuit Nederland naar Zuidafrikaanse Republiek emigreerden. Voor mij was vooral de eerste helft, waarin hij beschrijft hoe de Nederlandse samenleving waar zijn groutouders uit vandaan kwamen en de Afrikaanse samenleving waar ze in terecht kwamen er uitzag. In de tweede helft gaat het vooral over allerlei Afrikaner twisten over taal en theologie in Bloemfontein.
Het allergrootste minpunt van de 'roman' is wel dat Schoeman geen enkele moeite doet om zijn bronnen te verantwoorden. Om de haverklap schrijft hij zinnen als: "Toevallig las ik ergens dat ...", "In een knipsel dat ik hier op mijn bureau heb liggen staat..." Of "Ploeger schrijft hierover ..."
Ander struikelblok is dat hij nu en dan van de hak op de tak springt, omdat hij zich (zogenaamd) vooral laat leiden door zijn herinneringen. Wat meer redactioneel ingrijpen had geen kwaad gekund.
Grootste pluspunt is dat het boek me geïnspireerd heeft om weer eens naar 'mijn' rederijkers te kijken. Ik heb mijn scriptie op Scribd gezet en komende week ga ik de foto's van de leden op Flickr zetten. Daarna moet ik eens kijken of ik een beetje gestructureerd extra informatie kan verzamelen.
Overigens, de scriptie heb ik geschreven in WordPerfect 6 en later geconverteerd naar Word en PDF. Een van de gevolgen hiervan is dat de foto's uit de kaders in de tekst zijn verdwenen. Over de authenticiteit van de versie op Scribd  valt dus te discussiëren.
Blogged with the Flock Browser

donderdag 23 juli 2009

#7 Mashup of mash-up

Blijkbaar heb je mash-ups en mashups.

Dit zijn twee voorbeelden van het eerste:



Vooral 2 many DJ's is heel sterk in het vermengen van twee bestaande liedjes tot één nieuw liedje, waarbij je amper nog hoort dat het geen 'origineel' is. Girl Talk doet het wat radicaler en minder gepolijst. Bij hem lijkt het er om te gaan om vooral veel mogelijk verschillende liedjes en stijlen te mengen tot iets nieuws. Het nummer hierboven komt van Feed the Animals en op deze Wikipedia-pagina staat per seconde genoteerd welk liedje en welke uitvoerder je eigenlijk hoort.
Ander verschil met 2 many DJ's is ook dat hij eigenlijk geen 'aparte' liedjes maakt. Feed the Animals is ook verschenen als een 55 minuten durende shot adrenaline. Geen muziek om rustig bij te werken.

Timmietovenaar schreef vandaag al over RIP!, de documentaire die gisteren op TV was, waar Girl Talk een grote rol in speelt. Ik heb hem nog niet gezien, hij staat nog op de HD-recorder. Misschien maak ik er nog iets moois van ;-)

Een andere bewonderingswaardige vorm van het mengen van bestaande informatie is Onderlangs, het boek van Paul Bogaers dat tenminste 243 boeken overbodig maakt!

Bogaers heeft letterlijk passages en zinnen geknipt en geplakt uit 243 boeken om zo een nieuwe roman te schrijven over "een obsessieve zoektoch naar het wezen van de vrouw."
Zie hier de  uitgebreidere foto-reportage waar deze foto's ook uit kommen.

Maar eigenlijk moet ik hier natuurlijk schrijven over mooie digitale mash-ups, waarbij data uit de ene applicatie hergebruikt in een andere (web)applicatie. En dan liefst gemaakt door een amateur natuurlijk. Maar heel veel van die dingen zie ik als spielerei:
De treinenloop in Zwitserland is even heel leuk en Tweets in Google Maps is ook aardig. Maar verder?
Misschien dat Dat zou handig zijn iets oplevert wat echt handig is.

O ja, het boek van Bogaers heb ik nog niet gelezen. Misschien is dat ook niet meer dan spielerei...


Blogged with the Flock Browser

Hoe moet een inspecteur opereren?

Energiek en dynamisch – maar niet driftig en agressief
Hard – maar correct
Vernuftig – maar niet misleidend
Enigszins flexibel – maar niet met zich laten sollen
Rustig – maar enigszins ongeduldig
Enige afstand bewaren – maar niet arrogant of pretentieus
Vriendelijk – maar niet gezellig
Respect tonen voor degene waar je mee te maken hebt – en respect eisen voor jezelf


Hans Blix, Missie Irak. Achter de schermen van de wapeninspecties. Amsterdam 2004

donderdag 16 juli 2009

#7 Zoeken in Flickr met Retrievr

Wat het grote minpunt van Flickr is, is natuurlijk het enorme aantal foto's, die in veel gevallen amper beschreven zijn. Hierdoor is het vinden van de goede afbeelding vaak een kwestie van geluk en 'trial & error.'
Er zijn wel een paar richtlijnen en handleidingen en toevallig kwam ik deze afgelopen week tegen op de website van JISC Digital Media.
De teaser van het artikel zegt dat het gaat over "the pros and cons of using the photo sharing site Flickr as a source of images" maar dat is geen heel accurate omschrijving.
In de tekst wordt vooral uitgelegd op welke manieren je in Flickr afbeeldingen kunt zoeken: via tags, omschrijving, camera-type, datum, geografische locatie. Al met al een redelijk compleet overzicht geloof ik.

Aan het eind wordt ook nog verwezen naar andere manieren om Flickr-plaatjes te vinden. Naast Colr Pickr dat Christian ook al noemde, wordt er verwezen naar het wel geinige Retrievr, "a type of CBIR (Content Based Image Retrieval)".
Het idee is dat je met je muis een tekening maakt, waarna Retrievr plaatjes in Flickr zoekt die er op lijken.
Links wat ik tekende, rechts wat Retrievr apporteerde:




Je kunt trouwens ook een bestand uploaden of een url invoeren, waarna Retriever afbeeldingen zoekt die hier op lijken. Het logo van 23 Archiefdingen lijkt op een hondensnuit!



Het resultaat is nog wat twijfelachtig en ik denk dat dit niet alleen te maken heeft met mijn tekenkwaliteiten.
Blogged with the Flock Browser

woensdag 15 juli 2009

#6 Flickr

Ik heb niet zo veel met foto's. Ik maak ze wel, maar dat is meer voor andere mensen dan voor me zelf. Ik heb er ook wat online staan, maar dat is meer omdat ik ze heb opgenomen in een weblog dan een doel op zich.
Op dit moment kun je op drie 'plaatsen' foto's van me terug vinden. In chronologische volgorde zijn dat:

Picasa (sinds 5 april 2008)
De meeste albums die hier staan zijn een gevolg van het plaatsen van foto's (en albums) op de weblog Tren gaat naar school. Voor mij persoonlijk is onderstaande album het meest memorabel. Misschien niet de mooiste foto's, maar zo'n blikseminslag is nogal indrukwekkend.

Overigens zijn de meeste albums in mijn Picasa niet openbaar, wat betekent dat je de foto's alleen kunt bekijken als je de link kent. Dat is ook de reden waarom ik in Picasa heel weinig aandacht besteedt aan het beschrijven van de foto's (bijvoorbeeld door middel van tags). Als proefje heb ik wel een paar albums gegeorefereerd (of geogerefereerd zo u wil) en ik heb aan de mensen op de foto's nametags toegevoegd. Maar verder zijn de foto's dus amper beschreven.

Twitpic (sinds 12 februari 2009)
Er is er een jarig ... on Twitpic
Als je twittert heb je een paar mogelijkheden om foto's te delen en ik heb in eerste instantie voor TwitPic gekozen. Op dit moment staan daar een kleine 65 foto's over van alles en nog wat.
Ik zie nu trouwens dat TwitPic het labelen/taggen van foto's weer mogelijk heeft gemaakt. Dat maakt ze toch weer een beetje toegankelijker.

Flickr (sinds 14 juni 2009)
Voor de KVAN Studiedagen wilde ik een twitterfontein op de Archief 2.0 startpagina zetten. Daarin zouden de foto's en tweets met als tag KVAN09 verschijnen. Aangezien de Twitterfontein alleen met Flickr uit de voeten kan, moest ik dus zorgen dat ik
a. een Flickr-account had
b. mijn Twitpic-foto's in Flickr kreeg.

Het aanmaken van de Flickr-account ging simpel (al zit ik nu net als Timmietovenaar met zo'n raar ymail-adres) en het toevoegen van individuele foto's ging ook redelijk eenvoudig. Dit is mijn eerste Flickr-foto:
T-shirts KVAN09
Daarna duurde het nog bijna een week voordat de foto's met KVAN09-tag in Flickr te vinden waren (en in de Twitterfontein verschenen). Na lang zoeken bleek namelijk dat daarvoor aan nog twee voorwaarden voldaan moet worden:
Je moet minstens vijf foto's aan je account hebben toegevoegd, waarna Flickr gaat controleren of je geen 'rare' foto's upload. Pas daarna verschijnen je foto's in zoekresultaten.
 Dat je het maar even weet...

Ander probleem was toen nog hoe mijn 'live' foto's die ik naar TwitPic verstuurde naar Flickr overgezet konden worden. De alwetende Google leverde het tooltje Twitpickr waardoor mijn TwitPic-foto's ook in een aparte set op Flickr terecht kwamen.
Uiteindelijk verschenen aan het eind van de tweede studiedag de foto's toch nog in de Twitterfontein.

Overigens bestaat ondertussen ook de dienst Flickr2Twitter, waarmee je een foto via Flickr op Twitter kunt plaatsen. Dan heb je TwitPic en Twitpickr dus niet meer nodig.

En nu?
Eigenlijk zou ik graag alle foto's op één plek hebben en daarbij heeft Picasa mijn voorkeur. Dit betekent dat:
a. ik moet zorgen dat mijn Flickr-foto's (en dat zijn er gelukkig nog niet zo veel) in Picasa terecht komen
b. moet hopen dat er ook een Picasa2Twitter en TwitPic2Picasa zijn / komen.
c. nieuwere of andere 'Twitterfonteinen' ook Picasa moeten kunnen doorzoeken
d. ik moet bekijken hoe ik dan weer van mijn Flickr-account af kom.
NB Het verwijderen van foto's uit TwitPic is uiteraard geen optie, omdat dan mijn Twitterarchief niet meer betrouwbaar is.

Als je dat zo ziet, zou het waarschijnlijk verstandiger zijn om voor Flickr te kiezen in plaats van Picasa, maar een van de grote pluspunten van Picasa vind ik toch de desktop-applicatie, waarmee het ordenen en beschrijven van foto's op je harde schijf heel simpel is.
Blogged with the Flock Browser

zaterdag 4 juli 2009

Geboren in de 20ste eeuw?

Zoals ik in mijn vorige bericht al schreef, heb ik een paar Google Alerts ingesteld. Dit levert nu en dan een melding in mijn Google Reader op, maar de logica daarvan is mij niet helemaal duidelijk.
In mijn vorige bericht stonden drie termen waar ik een alert voor ingesteld had, maar alleen mijn eigen naam leverde een melding op. Ik probeer het nu nog maar eens met archiefinspectie en erfgoedinspectie. Verder leverden de alerts een paar tweets op en uiteraard verwijzingen naar de jaarverslagen van de verschillende inspecties.

Tot mijn verbazing verscheen vanmorgen een nieuwe melding voor mijn naam: ik sta als auteur opgenomen in de DBNL, maar ze weten niet of ik geboren ben:


Dus nu begint de echte webcare. Eens kijken hoe ik de redactie van DBNL duidelijk kan maken wanneer ik geboren ben en wat ik geschreven heb...