maandag 17 maart 2014

De vijfde #ArchiefWiki Inklopdag #klop14

De ArchiefWiki blijft een sterk merk dat steeds breder gebruikt wordt. Maar een wiki moet wel bijgewerkt en up to date gehouden worden. Daar hebben we jouw hulp voor nodig. Daarom organiseert Archief 2.0 op maandag 24 maart 2014 bij het Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch tussen 12.00 en 17.30 uur de vijfde ArchiefWiki Inklopdag. Doe je mee?

Inklopklus 2014: semantiseren terminologie
Het semantiseren van de ArchiefWiki staat al een tijdje op het programma. Er is al veel werk verzet met name voor de Archievenkaart. Deze keer ligt het zwaartepunt bij het semantiseren van de Archiefterminologie.
Dat is een omvangrijke klus en die is nog lang niet klaar. Daarom gaan we daar bij het BHIC in Den Bosch verder mee aan de slag.
Want waar de wiki immers ooit mee begon, is het breder en makkelijker beschikbaar krijgen van de Archiefterminologie. Inmiddels zitten er al flink wat terminologieën en vakwoordenlijsten in de wiki, waardoor prachtige vergelijkingen tussen lijsten en door de tijd heen mogelijk zijn. Volgende stap is het semantiseren van dit deel van de wiki. Daarvoor is een voorlopig datamodel ontwikkeld, dat door met name Chido en Tom verder verfijnd zal worden.
Daarbij zal niet alleen de huidige informatie worden betrokken, maar zullen ook nieuwe velden worden toegevoegd. Bijvoorbeeld om vanaf termen te linken naar gerelateerde termen, denk ook aan termen in buitenlandse terminologieën.

Linked Open Data
Bovendien zullen zij gaan bekijken wat de juiste technieken zijn om de wiki verder als wolkje in de Linked Open Data cloud te krijgen. Er zal worden voorzien in een wekelijkse RDF dump van alle gegevens in het gesemantiseerde deel van de wiki, die andere websites en apps naar hartelust kunnen gebruiken. Op de wiki zal een heldere toelichting worden gezet. We hopen dat het gebruik van de wiki hiermee nóg verder toeneemt en zullen een lijstje bijhouden met websites, apps en toepassingen die op de ArchiefWiki zijn gebaseerd.

Lekker samen semantiseren
Er is niet alleen nog wat denkwerk nodig, maar natuurlijk ook veel inklopkracht. Op maandag 24 maart wordt daarom een inklopdag georganiseerd waarop iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling en vulling van de wiki. Van simpelweg knippen en plakken van het ene in het andere veld tot het meer ambachtelijke werken aan de inhoud van de terminologieën. Voor ieder wat wils en als altijd met eten, drinken en een hoop gezelligheid!

Op afstand meedoen
Als je niet naar Den Bosch kunt of wilt komen, dan kun je natuurlijk ook op afstand meedoen. Maar gezamenlijk inkloppen is ook een sociaal gebeuren. Je ontmoet collega’s uit het hele land en leert ze op een heel andere manier kennen. Er staan altijd wat bespreekpunten op de agenda, dus ook daar kun je je stem laten horen. En we sluiten de dag af met een gezamenlijk diner. Dat laatste is wel voor eigen rekening.

Schrijf je in!
Wil jij een bijdrage leveren op de Inklopdag? Zet dan 24 maart in je agenda en meld je aan via de speciale wikipagina.
Tip: neem een handjevol collega's mee en maak gebruik van de NS Groepsretour!

Een eigen laptop meenemen is het handigst. Als dat niet kan proberen we daar een oplossing voor te verzinnen.

Er is geen lunch beschikbaar. Als je om 12.00 uur (of net wat eerder) van start wilt gaan, neem dan zelf wat te eten mee. Over het algemeen zijn er altijd lekkernijen aanwezig die deelnemers aan de Inklopdag meenemen. Als je daar niet op wilt vertrouwen, zorg dan goed voor jezelf! ;-)

Hopelijk tot ziens op 24 maart!

Gerelateerd
Archiefwiki inklopdag
Tweede nationale inklopdag #archiefwiki

Geen opmerkingen:

Een reactie posten