dinsdag 10 december 2013

Radioctieve bedrijfsnaam: Radium Foam

Toen ik afgelopen week wat rondklikte op Retronaut.com (naar aanleiding van DISH13) kwam ik ook zijn "capsule" tegen over Atomic Brand Names. Tot dat moment was me eigenlijk nooit opgevallen dat het bedrijf waar mijn vader zijn hele leven gewerkt heeft, een vreemde naam had: de Radium in Maastricht.
De fabriek werd opgericht door de heren Hayen, Groenen, Jongen en Reintjes, die voordien werkzaam waren bij de Maastrichtsche Zinkwit Maatschappij. Zij richtten de Bataafsche Rubber Industrie (BRI) op, en de merknaam was Walram. De fabriek werd gevestigd op het terrein van de failliete Gemeentelijke Gasfabriek.
Reeds eerder was in Maastricht, aan de Lage Kanaaldijk, een rubberverwerkende fabriek gevestigd, de Rubberfabriek Holland, en deze produceerde ook fietsbanden welke ze verkocht onder de merknaam "Radium". In 1937 ging die fabriek failliet, waarop BRI de boedel overnam, waarbij vooral de reeds bekende merknaam een rol speelde. De naam Radium verving sindsdien geleidelijk de merknaam Walram en tooide ook de schoorsteen van de fabriek.
Die schoorsteen staat er nu nog en is bijna niet te missen als je de stad via de Noorderbrug inrijdt.
Wat ik ook wel sympathiek vind, is dat het huidige bedrijf Radium Foam, zijn geschiedenis enigszins in ere houdt door op zijn website een paar oude foto's en een heel beknopte tijdlijn te publiceren. Maar het is wat karig.
Bij het RHCL in Maastricht hebben ze het archief van NV Bataafsche Rubber Industrie Radium, voorheen NV Bataafsche Rubber Industrie te Maastricht van 1932-2004. Maar de inventaris staat zo te zien niet online.
Een andere interessante bron is natuurlijk Delpher, al levert die vooral treffers op uit de krantenbank van de KB. In december 1937 meldt de Telegraaf inderdaad dat de Bataafsche Rubberindustie de Holland Rubberfabriek heeft overgenomen. Dit bericht over 112 Turkse arbeiders die in december 1963 werden ingevlogen en gehuisvest in Meerssen, vind ik ook opvallend:

Tenslotte kwam ik ook nog interessante foto's tegen op Ghost Funfair, het weblog van enkele "urban explorers" uit Finland. In 1996 opende Radium Foam een nieuwe Latex-fabriek naast de oude fabriek op het industrieterrein Bosscherveld tussen de Fort Willemweg en de Lage Frontweg en sindsdien ligt de oude fabriek te verloederen.
Een van de auteurs/fotografen van Ghost Funfair maakte in april 2012 de volgende foto's:
Waarschijnlijk hing dat gele asbestlint er omdat er vlak daarvoor een binnenbrand in de fabriek was geweest. De fotograaf trok zich niets aan van het verbod, maar maakt zich wel zorgen over dat oranje spul op de foto erboven:
After I had got down couple of floors I found this area which was enclosed with this policetape. It says "verboden toegang asbestwerkzaamheden"  which means something like "no entry, asbest work activities (?)". It was quite confusing to find this brand new police tape from this old, ramshackle factory. Of course I didn't obey, so all photos in this post are from the forbidden area. If anyone knows what this orange, shine matter could be, please tell me because it really bothers me! It reflected sunlight and created rainbow in the room, which was quite spooky.
Een paar maanden geleden is de gemeente Maastricht begonnen met het slopen van de fabriek in verband met de aanpassingen aan de afrit van de Noorderbrug en het aanleggen van een landschapspark.

In totaal publiceerde Ghost Funfair drie series foto's:
Radium rubber factory, Maastricht, Netherlands (part one)
Radium rubber factory, Maastricht, Netherlands (part two)
Radium rubber factory, Maastricht, Netherlands (part three)

Gerelateerd
Hyves, Retronaut en 3D-objecten #DISH13

3 opmerkingen:

  1. Heel erg interessant artikel over Radium Foam (Vita Talalay). Het is erg goed geschreven en het sprak me enorm aan. Er zijn helaas wel meerdere links die het niet doen. De links naar Radium Foam (Vita Talalay) werken niet goed, misschien is het beter om de correcte links te gebruiken: https://www.vitatalalay.com/ en https://www.vitatalalay.com/history/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Anoniem. Ik heb de links aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. in 1969 ben ik als 16 jarige daar begonnen met werken fietsen binnenband en elastiekjes

    BeantwoordenVerwijderen