dinsdag 1 oktober 2013

Stop eens een Facebook-pagina in je archief

Het plaatje hierboven is een deel van de tijdlijn van de Facebook-pagina van de stad Antwerpen. Niet bijzonder, ware het niet dat dit screenshot niet van de "live"-pagina komt, maar van de gearchiveerde pagina uit het FelixArchief:
Momentopname van de Facebookpagina van de stad Antwerpen, vastgelegd op 12 augustus 2013. De volledige tijdlijn vanaf de ingebruikname van Facebook door de stad (1 april 2009) werd vastgelegd.
De pagina staat dus gewoon offline op mijn laptop (en mijn tablet)!

Natuurlijk, je kunt van alles zeggen over deze gearchiveerde pagina.
Bijvoorbeeld dat nu alleen de tijdlijn is vastgelegd. Zodra ik in de archiefversie op een bericht klik, kom ik automatisch op de live-versie terecht. Volgens mij staan dus niet alle elf de foto's van het welpje Nestor in het archief.
Of dat, zoals je hieronder ziet, bij de eerste berichten een relatieve datum staat, waardoor het een beetje puzzelen is om te achterhalen wanneer die berichten gepost zijn:
En ik weet ook niet zeker of dit nu wel mag binnen de Terms of Service van Facebook, maar hé...

Welke Nederlandse gemeente heeft zijn Facebook-pagina op deze manier gearchiveerd?
Of zijn twitter-stream?

Interessant wat dit betreft is ook het artikel Surf naar mij! Stem voor mij! van Filip Boudrez in de META van een paar maanden geleden. Uit de leader:
Een Hollander die in de Schelde wordt geduwd. Havenschepen en lijstduwer Marc Van Peel die zijn duwkracht in de verf zet door al telefonerend de deur van het stadhuis gesloten te houden. Een muzikaal zangersduo pakt uit met een campagnelied en wil van het Antwerpse burgemeesterschap een duobaan maken. Het lanceren van een heuse verkiezingsapp waar­mee de kiezer in de huid van de politieke kandidaat kruipt. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe partijen en kandidaten bij de recentste verkiezingen in hun campagnes het web en nieuwe technologieën gebruikten. Het stadsarchief Antwerpen archiveerde ze en nam ze op in het digitale depot waar ze duurzaam bewaard blijven voor de toekomst.
En opnemen in het depot is één, maar je kunt de archiefstukken daarna ook nog gewoon vanuit je luie stoel downloaden.

Het kan, jongens, het kan...

Gerelateerd
Archiveren 2.0 tijdens de KVAN-dagen
Twitter, crisis-communicatie en archieven
Een wethouder antwoordt via YouTube

6 opmerkingen:

  1. Kwam laatst verwijzing tegen naar een paper (http://onlinepresent.org/proceedings/vol13_2012/20) waarin methode wordt beschreven om via de Facebook API content te archiveren. Hiermee wordt in ieder geval het 'meer lezen'-euvel verholpen, hoewel ook hier - uiteraard - nog sprake is van 'future work'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Ton. Dat lijkt interessant, ik geloof alleen dat de url die je doorgeeft niet helemaal klopt. Ik kom op een Koreaanse error-pagina uit.

      Verwijderen
    2. Oeps, was inderdaad een verkeerde verwijzing. Zie: http://onlinepresent.org/proceedings/vol13_2012/20.pdf

      Verwijderen
  2. Oa de gemeente Zoetermeer heeft het Facebook account van de gemeente via PageFreezer gearchiveerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die vorige opmerking kwam van mij :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je John.
      Het cruciale punt zit natuurlijk in mijn voorlaatste zin: kan ik die pagina's ook raadplegen?

      Verwijderen