maandag 21 oktober 2013

Een opslagmedium dat de mensheid overleeft


Vorige week promoveerde Jeroen de Vries in Enschede op de ontwikkeling van een informatiedrager die miljoenen jaren mee kan gaan:
Er is een aantal scenario’s te bedenken waarom we informatie voor lange tijd willen opslaan. “Een scenario is dat een ramp de aarde heeft verwoest en de maatschappij de wereld weer opnieuw moet opbouwen. Een ander scenario zou kunnen zijn dat we een soort nalatenschap creëren voor toekomstige intelligenties die op aarde evolueren of afkomstig zijn van andere werelden. Je moet dan al snel denken aan archiefopslag van één miljoen tot één miljard jaar”, aldus onderzoeker De Vries.
Optische informatiedrager
De Vries ontwikkelde een optische informatiedrager die informatie voor extreem lange periodes kan opslaan, waarin elke bit wordt weggeschreven door etstechnieken. Als informatiedrager is gekozen voor een wafer, bestaande uit wolfraam ingekapseld door siliciumnitride. Er is gekozen voor Wolfraam omdat dit extreme temperaturen kan weerstaan.
Zoals je in het filmpje hierboven kunt zien, kun je probleemloos een eitje bakken op het schijfje en kun je het plaatje ook gewoon op de barbecue leggen. Top!
Maar, zoals je in het filmpje ook kunt zien, heb je helemaal niets aan de informatie die op het schijfje geëtst wordt:
Een QR-code is in het wolfraam geëtst (zie afbeelding) en wordt beschermd door het nitride. Elke pixel van de grote QR-code bevat een kleinere QR-code met hierin weer verschillende informatie opgeslagen. “In principe kunnen we op de disk alles opslaan wat we de moeite waard vinden om te bewaren: bijvoorbeeld een digitale afbeelding van de Mona Lisa."
Maar Jeroen, ik ken helemaal niemand die uit zijn hoofd die enorme QR-codes kan ontcijferen die op die affiches op het station hangen. Dus hoe zou de laatste mens op Aarde, die over een miljoen jaar, moe, koud en hongerig in een oude mergelgroeve in de Sint Pietersberg zit, die microscopisch-kleine QR-codes moeten ontcijferen? En zou hij niet heel teleurgesteld zijn, als het dan ook nog blijkt te gaan om een plaatje van een vaag glimlachende vrouw?
Er zijn vast wel toepassingen te bedenken voor je Wolfraam-plaatje, maar het op deze manier opslaan van informatie om die oneindig te bewaren, lijkt me zinloos.

Datzelfde geldt in grote lijnen trouwens voor het 5D Superman geheugenkristal. Het is heel knap dat we de informatie nu op deze manier opgeslagen krijgen, maar of we die er over een miljoen jaar ook weer uit krijgen is zeer de vraag.
Ik bedoel, we snappen de schijf van Phaistos, die hierboven staat en waarschijnlijk amper 4.000 jaar oud is, ook al niet meer!

De enige drie manieren om informatie voor extreem lange tijd bruikbaar en begrijpelijk te houden zijn gebruiken, gebruiken en gebruiken.
Mocht je die informatie toch ergens voor extreem lange tijd willen opslaan, dan lijkt het me essentieel dat hij met zo min mogelijk "hulpmiddelen" leesbaar is. En dan heb ik toch meer vertrouwen in de Rosetta-schijf van Long Now.
The Rosetta Disk fits in the palm of your hand, yet it contains over 13,000 pages of information on over 1,500 human languages. The pages are microscopically etched and then electroformed in solid nickel, a process that raises the text very slightly - about 100 nanometers - off of the surface of the disk. Each page is only 400 microns across - about the width of 5 human hairs - and can be read through a microscope at 650X as clearly as you would from print in a book. Individual pages are visible at a much lower magnification of 100X.
Of aan het Digital Optical Technology System (DOTS), waar ik eerder ook al eens over schreef.
Bij die twee oplossingen heb je aan een flinke loep genoeg.

Gerelateerd
Documentaire over het Rosetta-project
Een bibliotheek om de beschaving te reconstrueren

3 opmerkingen:

  1. Da's alvast een scriptie die we niet hoeven te lezen, begrijp ik. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is zelfs een dissertatie die je links kunt laten liggen

      Verwijderen
  2. De vraag blijft ook steeds of die "toekomstige intellegenties" wel begrijpen hoe onze wereld in elkaar zat. Als je al ziet wat een interoretatieverschillen wij hebben met alle archeologische vondsten en wel beschikbare informatie in schrift uit vroeger eeuwen.
    Maar het streven is nobel :)

    BeantwoordenVerwijderen