dinsdag 17 september 2013

De koning ondertekent wetten op zijn iPad

Dit had ik de afgelopen weken gemist, maar in een discussie over de vraag of Willem-Alexander de troonrede vanaf zijn iPad zou voorlezen (ik verwacht het niet) zei een collega gisteren dat hij wetten wel al op zijn iPad ondertekent.
Of, nou ja, als hij op vakantie is, doet hij iets op zijn iPad. De NOS schreef in augustus:
Willem-Alexander is als koning 24 uur per dag en 365 dagen per jaar in functie. Zich als staatshoofd ‘even’ laten vervangen, zoals de premier zich door een vicepremier en zoals ministers zich door een andere bewindspersoon kunnen laten vervangen, dat kan de koning niet. (...)
De koning speelt slechts een minieme politieke rol, want de ministers zijn verantwoordelijk voor het landsbestuur. Toch kan bijvoorbeeld zijn handtekening nodig zijn om wetten en maatregelen in werking te laten treden of om benoemingen van kracht te laten worden. Soms kan dat niet wachten.
Het was dan ook gebruikelijk dat ambtenaren tijdens koninklijke vakanties met te signeren stukken naar het vakantievierend staatshoofd reisden. Daar is nu iets op gevonden: een digitale handtekening van de koning via diens, uiteraard streng beveiligde, iPad. Deze elektronische methode van ondertekening, vastgelegd door minister Ivo Opstelten van Veligheid en Justitie, kan een boel ambtelijk gereis besparen. Willem-Alexander ondertekent hem elektronisch toegezonden stukken digitaal en stuurt ze via de lijn retour. Na zijn vakantie ondertekent hij de originele stukken, met behoud van de tekendatum, dan nog een keer met de hand.
Op iPadclub staat ook nog beschreven hoe dit ten tijde van koningin Beatrix werkte:
Voormalig koningin Beatrix liet tijdens vakanties en verblijf in het buitenland spoedstukken faxen en e-mailen. Het getekende stuk werd daarna door een medewerker per e-mail teruggestuurd naar Nederland.
Het originele stuk werd nog eens getekend na terugkeer in Nederland.
Drie hoeraatjes voor hybride dossiervorming!
Dat moet toch minder omslachtig kunnen, zou je denken.

Gerelateerd
Hybride handtekeningen
Autopen, longpen en een ondertekende wet

Plaatje: foto van Lex van Lieshout van Willem-Alexander op zijn werkkamer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten