maandag 3 juni 2013

Koningszilver en eeuwenoude documenten weggegooid


Uit De Limburger:
Het verdwenen koningszilver van schuttersbroederschap Sint Sebastianus uit Kerkrade is nog altijd spoorloos. De 220 zilveren plaatjes werden vorige week per abuis vanuit een opbergruimte van de Rabobank aan de Markt als afval aan straat gezet. [...]
De Rabobank zegt dat er ‘menselijke fouten’ zijn gemaakt en heeft een crisisteam ingesteld dat de zaak onderzoekt. Dinsdagavond verschijnt een eerste tussenrapportage. Verder looft de bank een beloning uit van 10.000 euro voor de tip die naar het koningszilver leidt. Het zilver zat in een gesloten koffer die te groot was voor een normaal kluisje en daarom in een afgesloten opbergruimte stond. De spullen waren per abuis niet gemarkeerd als waardevol. Toen medewerkers van de bank de ruimte opruimden, vonden ze de koffer, braken die open en dachten met waardeloze carnavalsspullen van doen te hebben. Ze gaven de hele koffer met inhoud – naast het zilver ook het kostbare statutenboek van de vereniging uit 1859 - mee aan reinigingsdienst RD4. Sindsdien is het zilver spoorloos.
Volgens L1 zaten er ook nog oorkondes uit 1617 tussen de "carnavalsspullen."

Dit lijkt me een uitstekende aanleiding voor Limburgse en Brabantse archiefdiensten om eens te bellen met de plaatselijke schutterijen. Ik neem aan dat zij dit toch beter (en misschien wel goedkoper) kunnen bewaren.

Gerelateerd
Zuid Limburgs Federatiefeest

4 opmerkingen:

 1. Dat hangt er dan weer vanaf of de halve populatie van het gemeentehuis in de bewaarplaats kan of niet... Daar heb ik dan weer een hard hoofd in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk dat dit problematisch kan zijn, Joost. Daarom is toegangsbeleid ook altijd een aandachtspunt bij ons.

   Verwijderen
 2. Dan werk je dus voor een bank. Je ruimt een 'opbergruimte' op. Je breekt spontaan een koffer open met daarin iets wat op metaal lijkt en oude papieren. Hoe logisch is het dan dat je het met het grofvuil meegeeft? Ten eerste kan de Rabobank voor grove nalatigheid worden aangeklaagd. Ten tweede lijken me de medewerkers ongeschikt en dus rijp voor ontslag. Hoe moeilijk kan het zijn? Dat crisisteam kunnen ze beter inzetten om de personeelscrisis op te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begreep vanmiddag dat het eigenlijk helemaal niet zeker is dat de spullen aan Rd4 zijn meegegeven. Ze zouden dus ook nog "gewoon" gestolen kunnen zijn. Maar dan is er nog een personeelsprobleem, inderdaad.

   Verwijderen