maandag 17 december 2012

Ik doe het niet meer!

Het afgelopen jaar ben ik verschillende keren betrokken geweest bij het becommentariĆ«ren van de voorgenomen wijzigingen van wet- en regelinggeving. Zowel bij de wijzigingen van Archiefbesluit zoals die niet zo lang geleden gepubliceerd zijn als bij de aangepaste Archiefregeling heb ik namens LOPAI en KVAN meegewerkt aan uitgebreide, inhoudelijke reacties, die daarna zonder enige toelichting terzijde gelegd zijn.

Gelukkig ben ik een "opgeruimde persoonlijkheid", anders zou ik er waarschijnlijk diep-ongelukkig of heel verbitterd door raken. Om te voorkomen dat ik toch te cynisch wordt, heb ik besloten het niet meer te doen.
Ik ga niet meer met mensen van het Nationaal Archief of het ministerie van OCenW praten over voorgenomen wetswijzigingen. Je kunt beter naar Planckendael gaan om met de secretarisvogel te kletsen.
"'Gaat u ook naar de vergadering?' vroeg Mr. Finney.
De secretarisvogel boog zich voorover. Zijn scherpe snavel, waar een grote bril op stond, prikte bijna in het gezicht van Mr. Finney. 'Nee, vergaderen is niets voor mij. Vergaderingen zijn voor praters, kwebbelaars en kletskousen!' Hij ging weer rechtop staan, keek voor zich uit en zie niets meer."
Uit Mr Finney en de wereld op zijn kop van Laurentien van Oranje
Eerst was ik nog van plan om hier tot in detail mijn kritiek op de wijzigingen op te schrijven, maar zelfs dat doe ik niet meer. Het zij zo.

Zie ook De secretarisvogel
Plaatje: Secretarisvogel uit de Iconographia Zoologica: een papieren dierenrijk

5 opmerkingen:

 1. Ik ben een minder opgeruimde persoon, dus ik heb er al last van bij discussie op online fora en communities. Merk dat ik me steeds vaker afmeld bij die platforms.

  Maar wet- en regelgeving is toch iets belangrijker. Er zijn niet zo veel mensen die kundig en begrijpelijk commentaar kunnen leveren. En dat jij er nu mee ophoudt, vind ik wel erg jammer. Maar wel te begrijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Chido, maar het probleem is nog groter. Voor het maken van wet- en regelgeving heb je namelijk ook deskundigheid nodig... (En meer ga ik daar niet over zeggen.)

   Verwijderen
  2. Jaja, ik begrijp heel goed waar het probleem zit.
   Maar misschien kan je nog een bepaalde commissie inzetten om eea te bereiken ;-)

   Verwijderen
  3. Heel jammer Ingmar. Ik denk toch dat een brief aan de ARA/BRAIN/LOPAI/IPO... met daarin je kritiek (op de procedure, begrijp ik) de moeite waard zou kunnen zijn.\\Eric

   Verwijderen
  4. Mijn ongenoegen betreft vooral de manier waarop NA / OCW zijn omgaan met "het veld." Daar heb ik hier de afgelopen jaren ook al verschillende keren iets over gezegd en misschien schrijf ik nog wel een briefje. Maar misschien ook niet. Ik heb de indruk dat externe deskundigen alleen voor de vorm geraadpleegd worden. Inhoudelijk gebeurt er niets met goed onderbouwde adviezen van bijvoorbeeld de Raad van cultuur, KVAN of Brain.
   Misschien moet ik dit niet zo schrijven, maar deels komt dit ook doordat ik nu en dan de indruk heb dat de mensen die over deze wijzigingen gaan, amper...Ach nee, laat ik dat toch maar niet opschrijven.

   Verwijderen