maandag 1 oktober 2012

Elektronische communicatie eindelijk in de Grondwet?

Nieuws uit de Ministerraad:
Alle elektronische vormen van communicatie worden in de toekomst grondwettelijk beschermd. Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt vervangen door het brief- en telecommunicatiegeheim. Op deze voorgenomen wijziging van artikel 13 van de Grondwet kan iedereen vanaf 1 oktober 2012 reageren via www.internetconsultatie.nl. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister-president Rutte, minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.
Het duurt natuurlijk nog even voordat de wijziging een feit is, want voor een Grondwetswijziging zijn in ieder geval twee "lezingen" nodig.

Kaart hierboven is afkomstig van Postsecret, en werpt de vraag op of een zoekgeschiedenis ook onder het gewijzigde artikel valt. Vind je dat vergezocht? Bekijk dan vooral de documentaire: I Love AlaskaThe heartbreaking search history of AOL user #711391


Aanvulling 2 oktober 7:45:
Vandaag staat het voorstel pas online en mijn vraag hierboven wordt beantwoord:
Doordat niet langer enkel wordt gerefereerd aan specifieke communicatiemiddelen, maar wordt gekozen voor een specifieke (briefgeheim) en een generieke bescherming (telecommunicatiegeheim) verkrijgen ook e-mail, communicatie via de sociale media, opslag van persoonlijke bestanden in de 'cloud' en de zoekvraag om informatie op internet via een zoekmachine bescherming onder artikel 13.
Gerelateerd
Briefgeheim in de grondwet
Googlization in De Balie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten