vrijdag 31 augustus 2012

De ErfgoedSuite van de RCE

Interessant initiatief van de RCE - de ErfgoedSuite:
De ErfgoedSuite is een kennissysteem dat het erfgoed in Nederland in kaart brengt en collecties verbindt via trefwoorden.
Met deze online basis voorziening kunnen erfgoedpartijen:
De Erfgoedthesaurus wordt ingericht en beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Collecties in de ErfgoedSuite zijn via de Erfgoedthesaurus onderling verbonden. Dit biedt in de toekomstmogelijkheden voor diverse (overkoepelende) gebruikstoepassingen, zoals themasites en apps.
Gebruikers (erfgoedorganisaties) van de ErfgoedSuite abonneren zich op één of meer componenten van de ErfgoedSuite en stellen (een substantieel deel) van hun content voor deling met derde partijen beschikbaar op basis van Creative Commons licentie.
Gegevens over erfgoed blijven zo duurzaam digitaal beschikbaar. Iedereen kan straks over deze kennis beschikken.
Vorig jaar is een pilot gestart, die in ieder geval al tot twee websites heeft geleid:


Al heb ik de indruk dat de ErfgoedSuite in die twee sites vooral als een CMS fungeert en niet zozeer als toegang tot de collectie in combinatie met de ErfgoedThesaurus. Maar misschien kijk ik niet goed.

En o ja, ik word ook wel een beetje zenuwachtig van het veelvuldig gebruik van de term "erfgoed" in het filmpje.


1 opmerking:

  1. Sympathiek initiatief, maar dit soort initiatieven (de ene club faciliteert de ontsluiting van de collecties van andere clubs) is natuurlijk niet helemaal nieuw, alhoewel er ook wel plussen zijn (zoals het bouwen en onderhouden van een eigen website; dat zie ik niet overal). Bovendien vind ik het abonnement behoorlijk prijzig, waardoor een heleboel kleine collectiebeherende instellingen al niet mee zullen doen. Maar goed, laten we hopen op een groot succes. :-)

    BeantwoordenVerwijderen