dinsdag 15 mei 2012

De boekenlegger die vanzelf goed ligt

Hoera, mijn Albatros-boekenleggers zijn vandaag aangekomen.
Morgen even 'n stukje over schrijven...
14 mei 12 om 21:35
Vroeger gebruikte ik nooit een boekenlegger. Ik kon een boek bijna op ieder moment dicht doen en daarna vond ik zonder enig probleem de exacte zin waar ik gebleven was. Dat ik die pagina en zin zo snel terug vond had eerder met een soort fysiek geheugen dan met een mentaal geheugen te maken. Ik "wist" hoe dik de stapel pagina's in mijn linker- en rechterhand was, wist of ik op een linker- of rechterpagina gebleven was en blijkbaar ook of mijn ogen naar boven of naar beneden keken. En het is nog altijd dat ik van passages en citaten die indruk op me gemaakt hebben "weet" of ik ze links of rechts gelezen heb.
Het is ook dit fysieke geheugen waar Sellen en Harper in hun The myth of the paperless office heel veel aandacht aan besteden. Zij zeggen onder andere dat dit een van de grote obstakels is, die overwonnen moeten worden vooraleer het "paperless office" bewaarheid wordt.
Langzamerhand heb ik het idee dat deze hobbel overwonnen wordt door tablets en e-readers. Mensen raken er blijkbaar aan gewend om bij het navigeren door grote documenten niet meer te vertrouwen op gelezen op de linker- of rechterpagina of het gevoel van veel pagina's in de linker- of rechterhand.
Daarnaast hebben e-readers een voordeel boven analoge boeken, waardoor het fysieke geheugen niet meer nodig is: als je hem uitzet, blijft de laatst gelezen "pagina" bewaard. Dus als je je boek weer aanzet, begin je meteen op de pagina waar je gebleven was.
Als je de reacties bekijkt op het (ook om andere redenen) interessante artikel Why e-books will soon be obsolete (and no, it’s not just because of DRM), dan wordt dat als een van de voordelen van ePub en ereaders genoemd:
The most nifty feature of Kindle, in my opinion, is that the cloud keeps track of how far you have gotten in the book and will take you to that spot immediately even if you switch devices. PDFs are not capable of doing this either…
(Er zijn overigens ook pdf-readers die dit doen hoor, XChange Viewer bijvoorbeeld.)

Wat heeft dit nu allemaal te maken met die foto hierboven?
Ik lees nog altijd overwegend analoog: ik heb noch een e-reader noch een tablet en hou vast aan "echte" papieren boeken. De laatste jaren ben ik wel weer boekenleggers gaan gebruiken, zeker als ik verschillende boeken door elkaar lees. Maar, ouderwetse boekenleggers - in mijn geval visitekaartjes, "echte" papieren boekenleggers, maar ik heb ook zo'n staafje met een uil er op gehad - hebben twee nadelen:
 1. Waar laat je hem als je aan het lezen bent?
 2. Als je stopt met lezen, moet je hem weer op de goede plek leggen
Deze problemen worden opgelost door de Albatros-boekenlegger die je hierboven op de foto en hieronder op het filmpje ziet:

Het mooie van de boekenleggers vind ik ook weer de manier waarop ze tot stand gekomen zijn. Oscar Lhermitte heeft ze bedacht en via Indiegogo aan de man gebracht. Hij had circa $3000 nodig om ze in productie te nemen en 24 uur nadat hij de actie gestart was, had hij al 60% van dat bedrag opgehaald. Uiteindelijk is hij gestopt bij $44.596!
Vorige week heeft Lhermitte de eerste boekenleggers naar de "funders" gestuurd en gisteren lag mijn setje van zes Albatrossen in de brievenbus. Ze zien er bijzonder uit en lijken echt te werken. Je kunt je boek dichtdoen en het dingetje zit er vanzelf tussen.

Gerelateerd
Gedrukt leest sneller
E-readen of toch maar a-lezen?
Er daagt een toekomst voor het elektronische boek (1999)
Crowdfunding Napoleon
De Drie Gratiƫn 2.0

4 opmerkingen:

 1. Die boekenleggers lijken me wel wat! Nu gebruik ik van alles, net wat voorhanden is (supermarktbonnetjes en ansichtkaarten maar ook oude visitekaartjes van mezelf inderdaad), en meestal weet ik ook wel zonder boekenlegger terug te vinden waar ik gebleven ben, maar hoe meer ik tegelijkertijd lees hoe lastiger het wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk ding.
  Moest ook even denken aan de Monty Python sketch :-)
  "Albatross!" "Albatross!"
  "It's bleedin' Albatross flavour!"
  "Of course you don't get f*cking wafers with it!"
  http://www.youtube.com/watch?v=wrqW_BZu5Xk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Iedere reden om Monty Python te laten zien, is een goede...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb er nu 6 voor 'n tientje of zo, maar als ik het goed zie kun je ze nu niet meer (of nog niet) in kleine hoeveelheden bestellen...

  BeantwoordenVerwijderen