donderdag 19 januari 2012

Costa Concordia en webarchivering

Het lijkt een rare relatie, de schipbreuk van de Costa Concordia en webarchivering, maar toch...
Na een tweet van Marieke Guy las ik een artikel van Kate Hodges in The Guardian. Hodges beschrijft daarin hoe ze in 1988 als vijftienjarige tijdens een schoolreis de schipbreuk van de Jupiter in de haven van Piraeus overleefde. Ze beschrijft hoe ze van het schip gleed en naar een reddingsboot zwom. Hoe de pers meteen aan de kade stond met camera's en vragen en dat ze kort met haar ouders kon bellen. En dan schrijft ze:
I didn't know what to say or where to start, and just ended up insisting that they record all the news coverage. I wanted to absorb as much information about the incident as I could. I needed context, perspective, and to appreciate how it was being covered in the UK. Unlike us, the survivors of the Costa Concordia will have the benefit of archived online coverage. I'm sure that they will plough through it, scouring for details to help them define their part in the story and make sense of the event.
In die zin is het archiveren of collectioneren van websites dus meer dan "cultureel erfgoed bewaren." Het kan betrokkenen helpen bij het betekenis geven en verwerken van een dergelijke ingrijpende gebeurtenis.
Dit is ook wat The Internet Archive deed met de 9/11-nieuwsuitzendingen. En als de KB zijn web-acquisitie meer richt op dit soort ingrijpende gebeurtenissen, dan is de kans op huilende bezoekers in de (digitale) leeszaal natuurlijk ook groter.

Gerelateerd
Over het maken van soja-saus en het bewaren van websites
Websites archiveren of websites verzamelen

3 opmerkingen:

  1. Dus eigenlijk zitten er achter webarchivering zo ongeveer dezelfde redenen als achter het archiveren van papier... Hmmm... Interessant! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, nee, nou, hmm... ik zou bij de activiteiten van de KB niet willen spreken over "archiveren" maar over "collectioneren." Maar dat is misschien semantiek...
    Mijn punt is eigenlijk gedeeltelijk, dat het selectiebeleid van de KB nu gericht is op het verzamelen en bewaren van een dwarsdoorsnede van het Nederlandse webdomein. Dat komt voor mij vooral neer op het bewaren van "cultureel erfgoed." 
    Het is blijkbaar geen doelstelling van de KB om de web-neerslag van ingrijpende gebeurtenissen vast te leggen. Als de KB dat wel zou doen, dan kan de collectie voor de gewone man en vrouw een waardevollere rol krijgen  bij "zingeving" en verwerking. En die zingevingsrol is inderdaad een (secundaire) waarde die archieven ook hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat laatste is inderdaad waar ik op doelde.
    En natuurlijk is de KB niet bezig met 'archiveren', maar in plaats daarvan met 'collectioneren' of 'verzamelen' of zoiets. (Da's trouwens niet alleen een semantische kwestie, denk ik.)
    Ik vind dat een van de redenen om écht werk te gaan maken van webarchivering (en ik bedoel ook echt 'archivering') is, dat 'zingeving' en 'verwerking' mogelijk worden. Precies een (secundaire) functie/rol die papieren archieven al regelmatig vervullen.
    Misschien dat de fusie van de KB met het NA hier nog een positieve rol in gaat spelen...

    BeantwoordenVerwijderen