zaterdag 19 november 2011

Het Nederlandsch Archievenblad? Dat is science-fiction

Een van de dingen die ik voor de KVAN moet regelen is het laten digitaliseren van de oude jaargangen van het Nederlands Archievenblad. De KB heeft in zijn tijdschriften-project de jaargangen 1892 - 1940 van het Nederlandsch Archievenblad geselecteerd voor digitalisering. Dus de KVAN heeft voorlopig besloten om die jaargangen niet ook nog eens zelf te gaan laten scannen.
Eerder deze week stuurde een van mijn mede-bestuursleden me de link waar bovenstaande schermafdruk vandaan komt en waaruit blijkt dat oude jaargangen van het Nederlandsch Archievenblad al gescand zijn. Het eerste dat opvalt is natuurlijk dat het Archievenblad is gecategoriseerd als Science Fiction & Fantasy. Maar dat is nog niet alles.
Uit het bijschrift blijkt dat Allofebooks scans te koop aanbiedt die door Google gemaakt zijn voor de University van Michigan en daarna zijn geupload naar The Internet Archive. En na enig verder klikken blijkt dat er in The Internet Archive meer oude jaargangen van het Nederlands Archievenblad te vinden zijn! 
En je kunt ze ook nog eens in platte tekst downloaden en embedden:

Dat Google de jaargangen gedigitaliseerd heeft, blijkt ook uit de aanwezige "google fingers":

Nog verwonderlijker dan dit, vind ik de uitgaven die ik bij Amazon tegen kwam:

Voor krap $17,- kun je een "reproductie" van jaargang zeven van het Nederlandsch Archievenblad kopen:
This is a reproduction of a book published before 1923. This book may have occasional imperfections such as missing or blurred pages, poor pictures, errant marks, etc. that were either part of the original artifact, or were introduced by the scanning process. We believe this work is culturally important, and despite the imperfections, have elected to bring it back into print as part of our continuing commitment to the preservation of printed works worldwide. We appreciate your understanding of the imperfections in the preservation process, and hope you enjoy this valuable book.
Deze boeken worden uitgegeven door Nabu Press of BiblioBazaar, beide eigendom van BiblioLabs, dat zich op zijn website omschrijft als:
a hybrid media-technology company based in Charleston, South Carolina. We work with leading information organizations around the world to curate and commercially distribute historical and academic content.
Het is een wonderlijke wereld, want BiblioBazaar gaf in 2009 272.930 boeken uit, bijna evenveel als alle "traditionele" uitgevers bij elkaar!
En een ander onderdeel van BiblioLabs, BiblioLife, maakt allerlei apps voor iPhone en iPad, onder andere in samenwerking met de Britisch Library.

Gerelateerd
Is Google goed voor geschiedenis

3 opmerkingen:

  1. Beste Ingmar, ik was nieuwsgierig en wilde meer weten over 'google fingers', maar je link liep dood. Ook als ik binnen Dan Cohen's blog zocht op 'fingers', kwam er niets. Is het er misschien niet meer? Of anders: zou je misschien de goede link erbij kunnen zetten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik merk nu inderdaad dat de link dood loopt. Dit is de goede: http://www.dancohen.org/2006/06/26/google-fingers/
    Ik zal hem later vandaag corrigeren.

    Op 19-11-11 heeft Disqus<> het
    volgende geschreven:

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Blijk dat op Archive.org de eerste 15 jaargangen staan. Via Amazon.com heb ik nog de 28ste jaargang te koop gezien. Lijkt ook alsof de jaargang 99/100 op Archive.org staat, maar bij doorklikken blijkt dat de jaargang 1904.

    BeantwoordenVerwijderen