donderdag 27 oktober 2011

Helden, goeroe's of inspiratiebronnen

Vorige maand schreef Max B. over een "goeroe-lijstje" waarbij hij mij op een lijn stelde met Eric Ketelaar. Ik vond dat toen al te veel eer. Na heel wat heen en weer gepraat hier en hier over de waarde van goeroes en wie allemaal wel en niet op dat lijstje moest staan, publiceerde Max begin deze week zijn "helden".
Het is een indrukwekkend lijstje waar ik tussen sta: Thomas Friedman, Eric Ketelaar, Steve Bailey, Davied van Berlo en Alex Wright,  alleen van die laatste had ik tot maandag nog nooit gehoord. Ik ben vereerd met de keuze van Max, vooral door de status van de vijf anderen, maar ook om het amusante jury-rapport. Ik voel me nog meer vereerd (tot op het ongemakkelijke af inderdaad) door de reactie van Marco.
Wat mij de afgelopen dagen ook opviel is dat allerlei mensen namen van "goeroes" droppen, zonder dat ze enige context of toelichting er bij geven. Vandaar hier - in willekeurige volgorde maar met een korte toelichting - de zes helden die me nu te binnen schieten, waarbij ik er voor kies om verschillende mensen niet met naam en toenaam te noemen. Ze weten zelf waarschijnlijk wel ik bedoel (en de goede verstaander weet het waarschijnlijk ook wel):

AvdP
Blogt nu en dan, twittert regelmatig (achter een slotje) maar is vooral via de e-mail onmisbaar. Zeer deskundig als het gaat over openbaarheid, selectie en vernietiging en archiefwetgeving. (En daarnaast ook bezeten van eten, modeltreintjes, iets met het NAP en nog zo wat dingetjes...) Altijd bereid tot meedenken, becommentariëren en helpen.

FB
Blogt nooit, twittert zelden, maar publiceert wel heel veel via andere kanalen. Voor mij de grote deskundige als het gaat om digitale archivering, omdat hij als een van de weinige er in slaagt om de (op zich eenvoudige) archivistische principes toe te passen op complexe technische toepassingen en vice versa. Zijn muzieksmaak is niet altijd de mijne, maar zijn humor bevalt me dan weer wel.

L'Archivista
Ik volg het weblog van Bonnie Weddle nu al een paar jaar en heb ook al verschillende keren naar aanleiding van berichten van haar op deze weblog stukjes geschreven. Twee dingen die het weblog voor mij interessant maken: ze schrijft regelmatig over allerlei concrete problemen waar je tegen aanloopt als het gaat om digitale archieven. Daarnaast is zij eigenlijk mijn "blik" op de Amerikaanse archiefwereld, omdat zij ook schrijft over allerlei Amerikaanse congressen, bijeenkomsten en gebeurtenissen, waar ik anders nauwelijks iets van zou weten.

Edwin Mijnsbergen
Digitale veelvraat, die van "kennis delen" zijn beroep heeft gemaakt. Zoals Christian omschrijft:
Nooit te bang om zijn mening te geven, proberen te begrijpen, proberen te duiden, vragen te stellen, antwoorden te zoeken en de discussie daarover aan te gaan. Hij leest en hij schrijft, hij verklaart zoveel mogelijk, geeft richting en betekenis. Maar bovenal blijft hij daarbij altijd dicht bij zichzelf.
En daar komt bij dat hij in het echte leven ook nog eens aangenaam gezelschap is.

Christian van der Ven
Al is het alleen maar omdat hij bijna vijf jaar geleden met Archief 2.0 begonnen is. Maar dat is niet het enige. De banen van Christian en mij staan in de archivistiek ongeveer diagonaal tegenover elkaar. Hij is vooral bezig met de bezoekers die met "oude archieven" aan de slag willen, terwijl ik vooral bezig ben met het overtuigen van ambtenaren en bestuurders dat ze goed voor hun verantwoordingsinformatie moeten zorgen. Hoewel ik vaak gekscherend zeg dat "oud papier" mij niet interesseert, vind ik de manier waarop Christian schrijft over hoe archiefdiensten zich kunnen of moeten ontwikkelen erg interessant.
En Christian heeft een eigenschap die ik niet heb: onuitputtelijke diplomatie. Hij kan zo netjes tegen mensen zeggen dat hij het niet met ze eens is, of dat ze iets misschien op een andere manier moeten doen. Daar ben ik  regelmatig jaloers op.

Eric Ketelaar
De enige die ook op het lijstje van Max staat. Mijn eerste en mijn laatste college bij Archiefwetenschap waren van Ketelaar. Wat ik me daar vooral van herinner is het enthousiasme, de nieuwsgierigheid en de deskundigheid. Zoals Max ook min of meer zei: bij iedere gelegenheid weet hij je wel te verwijzen naar een relevant boek of artikel (dat vaak ook nog van zijn eigen hand is). En ook nu nog is hij nooit te beroerd om je ergens mee te helpen.

8 opmerkingen:

  1. Mooi lijstje, Ingmar. En het verklaart meteen die cryptische aanwijzing in een van je laatste emails.

    Het inspireert me ook om dan toch weer eens iets te doen met mijn eigen lijstje inspiratiebronnen. Ik heb daar een tijd terug al eens over nagedacht, maar er nooit iets van op blog gezet. Is toch wel mooi. Als 'eerbetoon' aan al die inspiratiebronnen.

    Want eervol, dat zijn dit soort vermeldingen zeker wel (alhoewel inderdaad ook wat ongemakkelijk). Maar het is goed om elkaar zo af en toe eens te laten weten dat we geïnspireerd worden door elkaar. En door anderen.

    Al is het maar ter motivatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond het zelf vooral belangrijk om de reden te formuleren. Een lijstje maken kan iedereen (zie ook de ondertussen gelukkig gestopte Follow Friday-hype).
    Ben benieuwd wie jouw helden zijn (en welk plaatje je er bij zet...)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Precies. Vandaar dat ik én mijn keuze (in dit geval voor Edwin) had gemotiveerd, én hierboven al had gemotiveerd waarom ik zelf zo'n lijstje zou publiceren. Anders wordt het inderdaad een soort #FF en die tweets zitten doorgaans alleen maar in de weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou, @ingmario en @cvanderven : ik liet jullie aardige en lovende woorden net trots aan @bimmie  zien. Het is inderdaad niet kies om over het gestreelde ego rond te toeteren maar ik vind het wel belangrijk om te laten weten dat zulke woorden het hart raken...Het is fijn om in de digitale overvloed (waar ik zelf hard aan bijdraag) gelijkgestemden te herkennen en als er dan ook nog zulke blijken van waardering worden uitgesproken....

    Bedankt!

    Op het feit dat de waardering wederzijds kom ik op een ander moment nog wel eens terug trouwens :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @emijnsbergen  The pleasure is all mine... en de complimenten zijn welgemeend en verdiend

    BeantwoordenVerwijderen
  6. +1 (of had ik nu gewoon 'Like' moeten indrukken? ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oei, niet best, wat laat gelezen, maar ik voel me erg gestreeld ...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. En het is gemeend (al heb je nu zelf je anonimiteit ongedaan gemaakt natuurlijk)

    BeantwoordenVerwijderen