zaterdag 18 juni 2011

Kaartje kijken

Gistermiddag was ik met mijn nieuwe collega Frans in Tilburg bij het mini-symposium over de Kaart van Zijnen. Deze enorme kaart uit 1760, is de afgelopen maanden gerestaureerd en gedigitaliseerd en wordt vanmiddag opgeborgen in een speciale kist, om daar voorlopig nooit meer uit te komen. Vandaag en gisteren waren dus de enige mogelijkheid om de kaart "in het echt" te zien. (Je kunt er tot vanmiddag 16.00 uur nog langs...)
Tijdens het symposium gisteren spraken twee mensen over het belang van de kaart voor de geschiedenis en de toekomst.
Hans van Dijk vertelde dat je het huidige landschap van de streek beter kunt interpreteren met behulp van de kaart, maar liet ook zien dat het met behulp van de kaart en andere bronnen mogelijk was om "terug te kijken" tot de pre-historie.
Daarna vertelde Wouter Veldhuis van (Must Stedenbouw) over de manier waarop je de kaart en de informatie erop nu en in de toekomst kunt gebruiken bij het inrichten van stad en land. Hij eindigde met een viertal aanbevelingen, waarvan de laatste in deze tijden van digitalisering opvallend is. Hij zei: zorg nu dat je ook een analoge reproductie op ware grote krijgt en hang die ergens centraal op. Want op die manier kun je mensen veel meer betrekken bij je organisatie, je stad of je regio dan door een (ook heel mooie en nuttige) digitale reproductie.
De kaart zelf is trouwens inderdaad heel groot, maar heel mooi. Jammer dat-ie zo verkleurd is in de loop der jaren.

P.S. Dit is dag 365!

5 opmerkingen:

 1. Ik heb hem net ook gezien, echt de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is er al een routeplanner mee gemaakt?
  ;-)
  Groet, René Voorburg
  -http://www.omnesviae.org/ Peutinger kaart als routeplanner

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die routeplanner is wel 'n mooie gimmick, René. 
  Ik kan me voorstellen dat je zoiets ook met deze kaart kunt doen. Je zou een soort Wandelen met Zijnen-app kunnen maken.
  Zoals je trouwens op de hierbij gevoegde foto kunt zien, hadden ze eergisteren wel op de kaart aangegeven hoe we van Villa Media naar het Regionaal Archief moesten lopen. Dat is al een begin...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En je hebt natuurlijk ook het boekje gekocht, he!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jojanvanzandwijk21 juni 2011 om 21:43

  De afgelopen dagen zijn superinteressant geweest voor de bezoekers, maar ook voor ons archief. We gaan zeker door met de Kaart van Zijnen. Een Wandelen met Zijnen-app, klinkt prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen