zondag 19 juni 2011

Een jaar en 365 dagen

Vandaag bestaat Ingmar bladert en schrijft twee jaar en zit mijn project "een blogbericht per dag" er op. Het afgelopen jaar heb ik 377 berichten geschreven: iedere dag één en twaalf dagen zelfs twee.
Ik had niet altijd zin om een post te schrijven en soms had ik ook wel eens geen tijd om iets te schrijven of al vooruit te werken, waardoor ik 's avonds nog wel eens snel iets moest schrijven. Vooral daardoor zaten er het afgelopen jaar korte, nietszeggende en ongeïnspireeerde berichten tussen, zoals deze, deze, deze en zeer zeker deze. Aan de andere kant waren er ook weken dat ik op zondagmiddag vier inhoudelijke berichten klaar had staan voor de komende week. En in de zomervakantie ben ik er zelfs in geslaagd drie volledige weken van te voren te vullen met gevarieerde berichten. Dat alles leverde twee vormen van stress op: "Aargh, ik moet nog iets schrijven." en "Wat zou ik nu eerst publiceren, zou ik niet te laat zijn met dit bericht?" Maar ik heb geen moment spijt gehad van mijn experiment.

Statistieken
En dan nu  wat statistieken, wat levert een jaar lang dagelijks bloggen, naast 377 berichten op?
Ik heb Google Analytics een vergelijking laten maken tussen jaar 1 en jaar 2.
Even klikken voor een leesbare versie.
Het gaat in de grafiek om bezoekers per week.
Tja, wat zegt dit nu allemaal? In ieder geval dat het aantal bezoekers in het tweede jaar hoger is dan in het eerste jaar. Dit zal voor een groot deel te maken hebben met het grotere aanbod van nieuwe berichten (89 vs 377), maar komt waarschijnlijk ook gewoon doordat het weblog langer bestaat.
Ook het totaal aantal reacties was natuurlijk in dit tweede jaar veel hoger dan in het eerste: 145 vs 836, maar verhoudingsgewijs maakt het niet zo veel uit: 1,6 reactie per bericht vs 2,2 reactie per bericht, een stijging van "maar" 38 %. Uiteraard blijft het wel ontzettend leuk om reacties te krijgen en te zien dat mensen lezen wat je schrijft.
En nog een tabel, over de verkeersbronnen:
Het percentage mensen dat via een zoekopdracht in Google binnenkomt is gestegen, het percentage mensen dat via Twitter binnenkomt is bijna verdubbeld. Het percentage mensen dat via de rss-feed echt "binnenkomt" is klein en is het afgelopen jaar ook nog eens gedaald! Wat hier natuurlijk niet in verdisconteerd is, is het aantal mensen dat de blogs enkel in de rss-reader leest. Ik zou hiervoor naar Feedburner kunnen gaan kijken, maar dat laat ik even voor wat het is. Feit is: Twitter en Google zijn de belangrijkste "leveranciers."

En nu?
Natuurlijk ga ik door met bloggen, ik heb al weer een paar berichten in de maak. Maar het komende jaar zal ik mezelf niet meer de verplichten iedere dag te schrijven. Verwacht in de eerste drie weken van juli dus zeker geen dagelijkse bijdragen.

Dank dat jullie mijn experiment hebben uitgezeten en doorstaan, het komende jaar zal ik jullie rss-reader en twitter-timeline iets minder volplempen met mijn schrijfsels.

Het plaatje is natuurlijk een taart van Hanneke

9 opmerkingen:

 1. Je hebt het toch maar mooi gedaan! Congrats. Ik vind je bijdragen bijna altijd interessant of informatief, dus wat mij betreft kun je niet genoeg plaatsen maar aan de andere kant: posten omdat je je ertoe gedwongen voelt schiet ook niet op. Neem dus vooral je tijd :-)

  Mooie zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zodra ik mijn PC opstart en de iGoogle pagina in beeld komt staat centraal in de middenkolom Ingmar bladert en schrijft. Voor mij een goede ingang naar klassiek-archivisten en hun kennis, kun de en vaardigheden. Het is een vast deel van mijn dagelijkse leesvoer. Daardoor ben ik altijd goed geïnformeerd over een gebied waar ik dat ook in wil zijn. Volop complimenten met name ook voor de achterban (gezin) die het elke dag ook maar weer moet "gedogen".  Ga onverdroten voort ! Hoe vaker, hoe beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg bedankt voor dit compliment Ton! Ik zal mijn best blijven
  doen - al beschouw ik mezelf niet als iemand die schrijft over
  "klassiek-archivistische" onderwerpen ;-)

  Op 19-06-11 heeft Disqus<> het
  volgende geschreven:

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Luud De Brouwer19 juni 2011 om 15:07

  Ingmar, je verdient een staande ovatie. Alleen al omdat je het volgehouden hebt. Ik zou het echt niet aandurven. Ik vond 1 keer per week al een hele opgave.
  Over de inhoud kan ik niet veel zeggen. Dat komt omdat (meestal) ik niet thuis ben in de vraagstukken die jij bespreekt én omdat ik ook niet alle posts heb gelezen. :) 
  Waar ik dan wel wat van vindt (en niet noodzakelijkerwijs verstand van heb), daar reageer ik op. Zoals je weet.

  Nogmaals: petje af. Zo vaak een inhoudelijke blogpost schrijven is knap. Ik blijf je weblog dan ook geïnteresseerd volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je Luud. Ik ben altijd blij met je reacties.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Respect!
  Heel knap dat je zo'n zelf opgelegd regime kunt volhouden. En dan ook nog eens elke dag een min of meer zinnig stukje kunt schrijven. ..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je Jeanine. 
  Ik denk trouwens dat ik dit regime niet zou hebben volgehouden als een ander het me op had gelegd. Dan zou ik eerder gedacht hebben:  "Ik heb gisteren twee berichten geschreven, dus vandaag hoeft even niet..."

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Applaus voor jezelf, Ingmar! Heel knap dat je dit 'project', zoals je het zelf noemt, hebt volbracht.  En leuk dat je de vergelijking ook in cijfers hebt gemaakt. Het levert duidelijk wat op.

  Het krijgen van reacties is echt een van de leukste 'gevolgen' van het posten van een nieuwe blog. Dat motiveert altijd enorm.

  Net als Luud ben ik zelf ook lang niet altijd inhoudelijk thuis in de onderwerpen die je bespreekt, maar waar mogelijk reageer ik. Al is het maar ter aanmoediging om door te gaan met bloggen. ;-)

  Niet meer dagelijks dan, maar gelukkig wel regelmatig. Ik blijf je natúúrlijk volgen!

  (En gefeliciteerd met je verjaardag als blogger!)

  BeantwoordenVerwijderen