zaterdag 2 april 2011

Erfgoedhuis, Letterenhuis (en een 17e eeuws kookboek)

Klik op het plaatje voor een leesbare versie
Dus in Antwerpen hebben ze de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, "de bibliotheek voor Antwerpse geschiedenis, Nederlandse letterkunde en Vlaams cultureel erfgoed" en een Letterenhuis, "Het geheugen van de Vlaamse literatuur."
Mooi, mooi, mooi, al snap ik het onderscheid niet helemaal...

De Conscience-bibliotheek stond vandaag in de NRC, omdat ze een handgeschreven 17e eeuws kookboek helemaal gedigitaliseerd hebben en online hebben gezet. Daarnaast hebben ze één recept (doc), voor wafels, hertaald en toegelicht.
Suiker en zout worden evenmin vermeld. Het is mogelijk dat de auteur de toevoeging ervan vanzelfsprekend vond en het niet nodig vond dit op te schrijven. We hebben het deeg zowel met als zonder suiker en een snuifje zout bereid. Met suiker vonden we de wafels persoonlijk lekkerder; het beantwoordt meer aan wat een hedendaagse eter van een wafel verwacht. Het recept bevat erg veel eieren, room en boter. We hebben die hoeveelheden gehalveerd. Dan bleek het deeg zelfs nog meer dan vet genoeg. Tijdens het bakken liep er heel wat vet uit ons wafelijzer. Het lijkt ons beter de boterhoeveelheid nog iets te verminderen, bijvoorbeeld tot 150 gram.
 Gerelateerd
Lokalisatie Literair Archief (Lolita)

2 opmerkingen:

 1. Hai Ingmar, ik verduidelijkte het je vorige maandag al, maar voor de toevallige passant vertel ik het hier ook nog even kort:
  De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de opvolger van de aloude Stadsbibliotheek en is een bewaarbibliotheek (>< openbare bibliotheek die eerder een actuele dan historische collectie heeft). Ze maakt ook deel uit van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.
  Het Letterenhuis is de opvolger van het AMVC (Archief en Museum voor het Vlaams Cultuurleven) en concentreert zich hoofdzakelijk op literair erfgoed met veel aandacht voor archieven. De instelling en haar collectie hebben ook een meer privaat-rechtelijke achtergrond.
  Misschien dat dat e.e.a. duidelijker maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hartelijk bedankt dat je dat ook nog even hier typt, Tom

  BeantwoordenVerwijderen