donderdag 24 maart 2011

Nomen est omen: tandartsen

Het betekent helemaal niets, maar ik heb er gisteren wel een vermakelijke middag door gehad...

Isidorus meldde gisterochtend dat hij bij tandarts De Boorder was. Omdat ik dat een bijzondere naam vond voor een tandarts, heb ik nagevraagd of er meer mensen waren die naar een 'bijzondere' tandarts gingen.

Verschillende mensen achter een slotje reageerden ook, maar hun tweets kan ik niet in Storify opnemen. De volledige lijst is tot nu toe:
 • De Boorder
 • Beugels
 • Vullings
 • Koppendraaier
 • Snoep
 • Bangert
 • Bleeker
 • Monster
 • Boef
 • Ben
 • Kerkhof
 • Vonk
 • Jou
 • Costas
Mijn drie favorieten zijn toch wel: De Boorder, Beugels en Vullings...
Als je er nog kent, vul maar aan...

Overigens, de NRC rapporteerde eerder dit jaar (op 10 februari 2011) over onderzoek dat aantoonde dat eerder onderzoek dat aantoonde dat er een relatie is tussen naam en beroep niet klopte:
Het is een heel raar onderzoeksresultaat. Dat vinden veel psychologen zelf ook; daarom is het onderzoek een paar keer overgedaan. En dan kwam het er weer uit: mensen hebben zo’n voorkeur voor de letters van hun eigen naam, dat die onbewust allerlei grote beslissingen beïnvloeden. We trouwen vaker met iemand die een vergelijkbare achternaam heeft. Verhuizen vaker naar een stad of st(r)aat waarvan de naam op onze naam lijkt: er wonen veel Jacks in Jacksonville. We kiezen een beroep of gaan werken voor een bedrijf dat op onze naam lijkt: veel tandartsen, dentists, heten Dennis.
Het onderzoek stuitte op ongeloof, maar toen het eenmaal was gerepliceerd, kwam het gewoon in de lesboeken terecht. En nu is het waarschijnlijk toch niet waar.
Uri Simonsohn van de Universiteit van Pennsylvania heeft de studies nóg een keer overgedaan – en ook alternatieve verklaringen onderzocht. Er zijn meer tandartsen die Dennis heten dan Walter, laat hij zien, maar ook meer advocaten die Dennis heten in plaats van Walter. Dat heeft met de populariteit van bepaalde namen in een bepaalde tijd te maken. Er zijn niet meer Georges of Geoffreys geoloog dan een ander type wetenschapper. (...)
Simonsohn gelooft best dat naamletters invloed hebben, schrijft hij nog – maar alleen bij onbelangrijke beslissingen.

16 opmerkingen:

 1. In Panningen zit tandartsenpraktijk Beulen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Luud De Brouwer24 maart 2011 om 14:53

  Mijn tandarts heet Pijnenburg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, die hoort er ook bij...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In Assen hadden we vroeger tandarts Rodermond. Hij was al oud toen ik nog jong was. Vermoedelijk is hij dezelfde tandarts als in http://www.onsoranje.nl/nieuws/artikel/6273/de-zes-kruisjes-van-rodermond , dus ook nog eens een tandarts met een interessante achtergrond.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tandarts na het voetballen, is weer eens wat anders dan een sigarenzaak... Hij hoort wel in het rijtje thuis inderdaad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geen tandarts, maar een neuroloog en een gastro-enteroloog (althans twee artsen, waarvan de ene op neurologie en de ander op gastro-enterologie), beiden met de naam De Vleeschouwer. Werken beiden bij het UZ Leuven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O ja, volgens mij zit er in Maastricht ook nog zo eentje op de kinderafdeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maarten Hilmar Smit20 oktober 2011 om 15:12

  Tandarts de Boorder is de opvolger van tandarts: Noomen what's in a name

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Niet helemaal in het rijtje misschien, maar een verzekeringsagent die Oorlog heet? http://oorlog.de/index.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze waardeer je vast: http://www.huidtherapie.nl/sabine-uitslag-nieuwe-voorzitter-nederlandse-vereniging-van-huidtherapeuten/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jaap Boor was in de jaren 60-70 tandarts in Huizen (NH), en Tjerk de Boorder was een van de tandartsen tijdens mijn diensttijd in Seedorf (1983-1984). Momenteel heb ik in Almere tandarts Bijl.

  BeantwoordenVerwijderen