donderdag 17 februari 2011

Slangenburg op LinkedIn

Interessant artikel in de NRC van gisteren over het Slangenburgberaad binnen het CDA. Die groep is op zich niet zo interessant, de manier waarop de groep georganiseerd is en de manier waarop de NRC de leden van de groep achterhaald heeft is interessant.
Het Slangenburgberaad bestaat uit een stuk of 300 CDA-leden die met elkaar van gedachten wisselen over de veranderingen die binnen de partij plaats zouden moeten vinden. In feite zijn de samenstelling van de groep en de discussie-onderwerpen geheim. Maar, de groep discussieert vooral via LinkedIn met elkaar. En de NRC heeft de samenstelling nu via-via voor een deel herleidt.
De Slangenburgberaad-groep is een gesloten LinkedIn-groep, je moet dus geaccepteerd worden voordat je kunt deelnemen en kunt zien wie allemaal lid is. Maar, als je naar de LinkedIn-pagina van de groep gaat, kun je wel zien wie uit jouw netwerk lid is. Op deze manier heeft de krant al in ieder geval zo'n 75 leden gevonden. En het mooie van LinkedIn is dan natuurlijk dat je ook meteen het CV van die leden er bij hebt. En ondertussen vraagt de krant lezers om te bekijken wie van hun netwerk deel uitmaakt van de groep en dat via dit formulier door te geven, zodat het lijstje met leden aangevuld kan worden. (In mijn netwerk zaten in de tweede tranche een stuk of acht mensen die nog niet op de lijst van de NRC stonden...)
Mooi zoekwerk en slimme inzet van 'the crowd' door de NRC, waarbij het enige minpuntje deze passage is:
De onderlinge toon is correct, men bedankt voor bijdragen, wenst elkaar een goede gezondheid en wijst elkander op interessante boeken. Niets geen inhakken op elkaar en het cynisme dat zo kenmerkend is voor onlinediscussiefora.
De NRC heeft nog altijd niet in de gaten dat de digitale wereld groter is dan Geen Stijl en de discussiepagina's van De Telegraaf.

2 opmerkingen:

  1. Interessant stukje en je slaat natuurlijk de spijker op zijn kop met die laatste opmerking. Of zal ik nu even op jouw stukje gaan inhakken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je D.
    (En wat dat inhakken betreft: ik heb eergisteren blijkbaar zelf al wat 'gehakt'. Moet ik nog een keer rechtbreien ;-)

    BeantwoordenVerwijderen