zondag 27 februari 2011

Er daagt een toekomst voor het elektronische boek (NRC, 1999)

NRC, 27 januari 1999.
Klik op het plaatje voor een leesbare versie
Vanochtend viel bovenstaand artikel uit een boek dat ik uit de kast pakte. Geen idee waarom ik het 12 jaar geleden in dat boek stopte, maar het is wel bijzonder om nu te lezen hoe de NRC toen over digitale boeken schreef:
Tijdens een presentatie op de computervakbeurs Comdex in Las Vegas, afgelopen najaar, toonde Daniel E. Munyan, directeur van Everybook, voorzichtig een prototype van een elektronisch boek aan een bomvolle schaal. Het apparaat, bijna even groot als een atlas, bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde beeldschermen die pagina's voorstellen. In totaal telt het boek echter maar twee bladzijden, omdat tekst en illustraties elektronisch worden opgeslagen.
Dat zoveel uitgevers hun medewerking hebben toegezegd is opmerkelijk. Aanvankelijk waren zij namelijk erg sceptisch over het elektronische boek. Het idee om boeken zonder omslag te verkopen sprak slechts weinigen aan. Aan de andere kant zoeken uitgevers naarstig naar manieren om boeken goedkoper te produceren en distribueren. De marges komen steeds meer onder druk te staan doordat de papierprijs maar blijft stijgen en er nauwelijks nog groei zit in de verkoop van gedrukte boeken (...)
Dvorak meent dat mensen graag boeken in de kast hebben staan of aan hun vrienden willen bewijzen dat ze ook een dikke roman van Stephen King kunnen lezen. En dat doe je men een elektronisch boek niet zo makkelijk. Veel boeken worden volgens Dvoral ook nog eens impulsief gekocht. "Je gaat niet via allerlei ingewikkelde procedures op Internet elektronische manuscripten binnenhalen."
Gerelateerd
E-readen of toch maar A-lezen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten