donderdag 9 september 2010

Twitter, crisis-communicatie en archiveren


Voor Henri

Een kleine drie maanden geleden vond een netwerkbijeenkomst plaats bij het Nationaal Crisis Centrum waar onder andere het onderzoek Twitter in Crisiscommunicatie van het COT werd gepresenteerd. In dit rapport wordt onderzocht of "Twitter een geschikt crisiscommunicatie-instrument voor de overheid [is] en zo ja, wat de vereisten [zijn] voor een effectieve inzet van Twitter bij rampen en crises?"

De conclusie van het COT is dat Twitter een geschikt crisiscommunicatie-instrument voor de overheid. Want:
  1. Twitter voldoet aan de eisen van crisiscommunicatie; het is open en berichten kunnen tijdig de mensen bereiken. Twitter kan bijdragen aan het bereiken van alle doelstellingen van crisiscommunicatie; het informeren van mensen, betekenis geven aan feiten, het beperken van (imago-)schade en het kanaliseren van emoties.
  2. Twitter kan een rol spelen bij crisiscommunicatie tijdens verschillende typen crises: fast-burning, long-shadow, cathartic en slow-burning.
  3. Twitter, en andere sociale media, bereiken in vergelijking met andere crisiscommunicatie-instrumenten een brede doelgroep.
Als reactie op dit rapport merkte Henri Achterkamp op dat hij de aanbeveling om de tweets te archiveren miste:


  1. henri achterkamp 
    henriachterkamp Ik mis in "Twitter in crisiscommunicatie" http://tiny.cc/2rxd5: aanbeveling over Tweet-archivering via http://www.twapperkeeper.com/ #NCC1606

  2. Ingmar Koch
    Ingmario @henriachterkamp Er staat me idd iets bij van de plicht om informatie te bewaren om rampen later te kunnen evalueren. Zoek ik uit #NCC1606
-- this quote was brought to you by quoteurl

Chido attendeerde me toen op een lezing van Jan Beens en Corrie-Christine van der Woude tijdens de KVAN Studiedagen in 2008, waarin een circulaire van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken aan de orde komt. Dit leidde tot een zoektocht die wat langer duurde dan ik verwachte. Uiteindelijk heb ik een pdf van de presentatie gekregen, van de circulaire heb ik alleen een Word-versie kunnen vinden op de provinciale servers. Ik heb hem maar even online gezet, waarbij ik er van uit ga dat de inhoud niet gecorrumpeerd is.

Want wat staat in die circulaire:
Tot slot verdienen de gegevens over grootschalige ongevallen en rampen een aparte vermelding. Hierbij kan namelijk niet alleen de verantwoording als argument voor goede documentatie en bewaring dienen maar tevens kan deze informatie een historische waarde hebben en wellicht moet daar gekozen worden voor een overdracht en opslag bij archiefdiensten na een eerste bewaring bij de diensten zelf.
(...)
De algemene regelgeving WRZO en de normstelling ten aanzien van archivering in de Archiefwet 1995 en de daarop gebaseerde regelgeving betekenen voor overheidsorganen betrokken bij de bestrijding van een ramp of zwaar ongeval:
1. dat ze zeer zorgvuldig dienen om te gaan met alle archiefbescheiden in welke vorm dan ook (dus ook bandopnamen, cassettes, e-mail, enz.) die met rampen te maken hebben;
Met andere woorden: als Twitter in de crisis-communicatie gebruikt wordt, moeten de tweets bewaard blijven.

Toevoeging 9 september 2010, 14:35
Rienk Jonker verwijst op zijn site ook naar de circulaire en naar een pdf ervan die op de site van BZK zou staan. Maar, doordat http://www.minbzk.nl/ gemigreerd is naar http://www.rijksoverheid.nl/ is het bestand niet meer benaderbaar. Duurzame toegankelijkheid, hè.

Lego Fail Whale van Tveskov

8 opmerkingen:

  1. Mooie samenvatting en overzicht van bronnen.
    Ben benieuwd wat Doxis er mee gaat doen: http://ingmarbladertenschrijft.blogspot.com/2010/07/doxis-ziet-t-even-niet-zo-helder.html

    Mocht je nog geïnteresseerd zijn in mijn attenderende tweet, bij deze: http://twitter.com/adviesCH/statuses/16455677513
    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jojanneke van den Bosch9 juni 2011 om 08:40

    Je zou kunnen overwegen de provincie (of welke overheidsinstantie dan ook die op Twitter actief is) een eigen RSS-feed te laten volgen en de tweets op te slaan in de RSS-reader. Je kunt ze vervolgens converteren naar een bestand (Excel of wat je maar wilt) en deze opslaan in de overheidsarchieven.

    Of: bij iedere alarmtweet direct het unieke webadres van de tweet (die blijven bestaan!) deze link kopiëren naar een bestand (of interne wiki o.i.d.) in het archief.

    Bijvoorbeeld. Er zijn dus echt mogelijkheden daartoe (enkele jaren geleden werkte ik interim bij de Provincie Zuid-Holland).

    Hartelijke groet,
    Jojannekr van den Bosch

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je Chido, heb de link in de tekst opgenomen. Ik was gisteren te lui om
    die tweet ook nog te gaan zoeken;-)

    Op 9 september 2010 11:53 schreef Disqus <
    > het volgende:

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank voor je reactie Jojanneke,
    Er zijn inderdaad zat mogelijkheden, daar zit het probleem niet.
    Het gaat nu vooral om bewustwording, zie bijvoorbeeld ook de blog (en de
    opmerkingen daarbij) waar Chido hier boven naar verwijst...

    Op 9 september 2010 11:54 schreef Disqus <
    > het volgende:

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ingmar,
    De BZK-circulaire is inderdaad iets gecorrumpeerd.
    Op www.scribd.com staat als kenmerk van de circulaire E82000/9759 vermeld.
    Op diverse gemeentelijke sites wordt er in stukken uit 2002 naar de circulaire verwezen. Genoemd wordt daarbij het kenmerk EB2000/97598. De "EB" is dus "E8" geworden.
    Mogelijk is de circulaire gescand met OCR en staan er meer van dergelijke foutjes in.
    Groeten,
    Dick de Heer

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je wel Dick, zo precies had ik er nog niet naar gekeken.
    Ik ga komende week misschien toch maar op zoek naar een betrouwbaarder
    exemplaar.

    Op 10-09-10 heeft Disqus<> het
    volgende geschreven:

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beste Ingmar,

    Waarschijnlijk heb je in de tussentijd allang een betrouwbaarder exemplaar gevonden. Zo niet, dan kun je hier (op de site van Rienk Jonker) een pdf vinden: http://labyrinth.rienkjonker.nl/files/6547.pdf

    Groet,
    Jeroen Arkesteijn

    BeantwoordenVerwijderen