zondag 21 maart 2010

Concurrentie op het spoor

Vandaag vertelde iemand me een verhaal dat ik pas na drie keer snapte. Ik ga nu proberen om het in een keer uit te leggen:

Sinds een paar jaar rijdt de intercity van de NS van Alkmaar naar Maastricht èn Heerlen. Het zijn dan twee of drie dubbeldekker-treinstellen (VIRM's, zoals hierboven) die in Sittard gesplitst worden in een trein naar Heerlen en een naar Maastricht. Mensen die in het verkeerde deel van de trein zitten (bijvoorbeeld omdat ze naar Heerlen moeten, maar in het treinstel naar Maastricht zitten) kunnen in Sittard rustig uitstappen en in de andere trein gaan zitten.
Sinds ongeveer diezelfde tijd rijdt de NS niet meer op het traject van Maastricht naar Heerlen. Dat wordt tegenwoordig verzorgd door Veolia.

Maar, dit weekend zijn er werkzaamheden tussen Sittard en Heerlen, waardoor de intercity's niet gesplitst worden in Sittard maar samen doorrijden naar Maastricht. Daar worden ze gesplitst: een treinstel blijft in Maastricht en het andere rijdt dan naar Heerlen.

En nu komt het:

Omdat het traject Maastricht - Heerlen van Veolia is, hebben de directies van NS en Veolia besloten dat de deuren van het treinstel naar Heerlen vanaf Sittard niet meer open mogen. De NS mag officieel geen mensen vervoeren tussen Maastricht en Heerlen.

Het gevolg hiervan was dat mensen die naar Maastricht moesten en per ongeluk in het treinstel voor Heerlen zaten, in Maastricht niet uit konden stappen: de deuren bleven dicht. Officieel moesten ze eerst mee naar Heerlen, dan van Heerlen weer terug naar Sittard (via Maastricht) en in Sittard weer overstappen op de intercity naar Maastricht! Of ze moesten in Heerlen een nieuw kaartje Heerlen - Maastricht kopen en met Veolia rijden.
En mensen die naar Heerlen moesten en in het treinstel voor Maastricht zaten, konden in Maastricht wel uitstappen, maar ze konden niet meer in de trein naar Heerlen stappen. Ook zij moesten eigenlijk weer terug naar Sittard en daar in het goede treinstel terug stappen, of een apart treinkaartje Maastricht - Heerlen kopen en met Veolia reizen.

Dit soort bureaucratische afspraken krijg je als conducteur of machinist de mensen toch niet uitgelegd?

2 opmerkingen:

 1. LOL! (Sorry, ik heb er geen last van, dus ik kan er om lachen...)

  En die werkzaamheden zijn één weekeinde? Volgens mij kan je hier kamervragen over laten stellen. Dit soort gedrag moet je aan de kaak stellen, wil je voorkomen dat ze 't nog eens flikken. En dan werkt politieke en media-aandacht wel mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig doen ze dat allemaal voor de klanten, dat is weer mooi meegenomen.
  Stel je voor, anders snappen die dat toch niet meer?

  :)

  BeantwoordenVerwijderen