woensdag 28 oktober 2009

Waarom ik LibraryThing niet gebruik

Ik heb last van een legacy-system.

Sinds februari 1998 hou ik een soort leesdagboek bij. De eerste paar jaar in een 'dummy', maar in de loop van 2000 wilde ik het in een database doen. Ik ben op zoek gegaan naar een bestaand programma dat ik kon gebruiken, maar deze hadden allemaal één manco: je kon bij een boek maar één keer aangeven wanneer je het gelezen had. Ik heb de (misschien vreemde) gewoonte om boeken regelmatig te herlezen. (Zo lees ik eens in de zoveel jaar 'synchroon' en De Avonden en series als De Tandeloze Tijd  en Het beleg van Laken lees ik ook regelmatig.)
In diezelfde tijd volgde ik aan de UvA een college over relationele databases en de eindopdracht daarvoor was het maken van een database in Access 2000. Mijn database was niet bedoeld voor mijn eigen bibliotheek, maar voor de bibliotheek van Ida Gerhardt, die rond die tijd naar het archief in Zutphen was overgebracht. Het bijzondere daaraan was dat zij niet alleen de gewoonte had knipsels en brieven in boeken te bewaren (archiefsysteem!), maar dat zij eerste versies van dichtregels vaak in de marges van boeken noteerde.
Ik heb toen een database gebouwd waar niet alleen boeken in beschreven konden worden, maar waarin ook aangegeven kon worden wat er op welke pagina aan toegevoegd was.
Het was daarna een kleine moeite om deze database aan te passen aan mijn particuliere wensen, dus vanaf eind 2000 kon ik mijn leesdagboek digitaal bijhouden. Ik heb toen naast de boeken die ik al gelezen had, dat waren er niet zo veel, ook ongeveer een kwart van mijn boekenbezit ingevoerd. We woonden toen in een klein appartementje op het Montfortanenplein dit waren de boeken die daar een plek hadden gekregen. De rest stond in bananen- en verhuisdozen bij mijn moeder op zolder.
In 2004 verhuisden we naar het huis waar we nu nog wonen, en daar was op zolder plek voor alle boeken. De gegevens van de resterende 750 boeken heb ik in de loop van dat jaar ook over getypt.
In de loop van 2006, nadat ik een nieuwe pc aangeschaft had, ben ik weer op zoek gegaan naar een alternatief: een zelf in elkaar geknutselde Access-database is niet zo heel duurzaam. Ik heb toen ook even naar LibraryThing gekeken, maar moest al snel vaststellen dat ik zo goed als alle data handmatig zou moeten gaan overtypen. Dat vond ik toch iets te veel werk.
Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Creator van ZoHo. Daar kon ik mijn Access-database in importeren en met een paar kleine aanpassingen had ik weer een bruikbare database.

Natuurlijk heeft ZoHo in vergelijking met LibraryThing tekortkomingen. Er is geen sprake van een community, je kunt niet zo mooi embedden, ik moet echt alle gegevens zelf invoeren en ook nog eens zelf over het datamodel nadenken. Maar voor mijn doel, het bijhouden van mijn boekenbezit en het vastleggen van mijn leesgeschiedenis voldoet het.
Ik moet alleen eens gaan bedenken hoe ik voorkom dat ik alle data kwijt ben, als ZoHo over de kop gaat.

3 opmerkingen:

  1. Je kunt natuurlijk een exportfile voor ZoHo naar LibraryThing knutselen. En je hebt een backup en je bent weer helemaal 2.0-compatible, qua lezen ;-)
    Groet,
    Chido

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw Ingmar, de programmeur! Het is wat met die boeken. Wij zijn er ook jarenlang zijdelings mee bezig geweest en hebben diverse programma's geprobeerd, gewone pc-programma's dan. En Lian was daar fanatieker in dan ik. Die had ook een kaartsysteem van haar boeken. Maar uiteindelijk is registreren niet het belangrijkste, maar wel het lezen van je boeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @chido
    Het probleem van die export is dus dat je dan van alle boeken een ISB-nummer moet hebben. In het begin heb ik die wel bijgehouden, maar toen ze van 10 naar 13 overgingen ben ik gestopt. Dat werd me te ingewikkeld. Komt nog bij, en daar hebben al meer mensen over geschreven, dat lang niet alle boeken een ISBN hebben.
    Maar die export-file komt er wel als back-up inderdaad.

    @Luud
    Ja, in die tijd had ik nog geen kinderen en dus tijd om avonden en weekenden lang te zitten klooien met SQL-strings ;-)
    En uiteraard is het lezen belangrijker dan het registreren.

    BeantwoordenVerwijderen