woensdag 5 augustus 2009

Internetverbinding en Internet Explorer 6

Vorige week bekende een collega enigszins beschaamd dat ze thuis nog een echt, ouderwets 56k6-modem had. Zo eentje dat eerste deze geluiden maakt

En er dan voor zorgt dat iemand die jou wil bellen de rest van de avond dit hoort.
Naar aanleiding daarvan heb ik met behulp van Google Analytics bekeken met welke verbinding de bezoekers van Eisen Duurzaam Digitaal Depot internetten en of dat afwijkt van de landelijke cijfers.
Volgens het CBS beschikte in 2008 86% van de Nederlandse huishoudens over een internetaansluiting en en van die 86% beschikt weer 86% over een breedband aansluiting. Met andere woorden 1 op de 7 thuisinternetters gebruikt nog een modem. Eerlijk gezegd is dat meer dan ik verwacht had.
Hoe zit dat met de bezoekers van de ED3-blog?

Taartgrafiek verbindingstypen
In de periode 1 juli 2008 tot en met 31 juli 2009 werd de site in totaal 1709 keer vanuit Nederland bezocht en bij ongeveer 1 op de 12 bezoeken (138 keer) werd gebruik gemaakt van een inbelmodem. Dat is dus bijna de helft minder dan je op het landelijk gemiddelde zou verwachten. Maar, gezien het onderwerp van de weblog is dat waarschijnlijk wel weer te verklaren. Bezoekers hebben waarschijnlijk een bovengemiddelde belangstelling voor automatisering, zijn vermoedelijk iets hoger opgeleid dan gemiddeld en beschikken mogelijk ook over een iets hoger inkomen. En waarschijnlijk ligt het aantal individuele bezoekers nog lager, aangezien  bijna 80% van deze bezoeken uit 's-Hertogenbosch (83) en Leeuwarden (25) afkomstig blijken te zijn. Maar om de een of andere reden lukte het me niet een overzicht van individuele bezoekers te maken, alleen bezoeken lukte.

Toen ik toch met bezoekerscijfertjes bezig was, bedacht ik dat het ook wel aardig zou zijn om te bekijken of ik kon achterhalen met welke browser de weblog bezocht wordt. Aanleiding hiervoor was dit bericht over internetbedrijven die een campagne tegen Internet Explorer 6 zijn begonnen.
You are using an outdated browser
In de periode 1 juli 2008 tot en met 31 juli 2009 werd de website in totaal 2147 keer bezocht en tweederde van het aantal bezoek was met Internet Explorer, 30% met Firefox en dan nog een paar met Safari & Opera.
Van Internet Explorer werden 5 verschillende versie onderscheiden, waarbij in iets meer dan de helft van de bezoeken Internet Explorer 7 en in 45% Internet Explorer 6 gebruikt werd.
Internet Explorer versies
Opvallend is dat er ook mensen waren die Internet Explorer 5.5 gebruiken, ik vermoed in combinatie met een ouderwets modem.

Samenvattend betekent dit voor de ED3-blog dat bij bijna 30% van alle bezoeken nog gebruik gemaakt wordt van de vermaledijde IE6. Hoogstwaarschijnlijk moet de verklaring hiervoor weer gezocht worden in de doelgroep. Bij het gros van de Nederlandse overheidsorganisaties wordt nog altijd, om diverse redenen gebruik gemaakt van de oude Internet Explorer.
Bij de Provincie Noord-Brabant worden nu de voorbereidingen getroffen om in het najaar over te kunnen stappen op een modernere browser. Helaas betekent dit niet dat de wij Firefox krijgen, of Internet Explorer 8. Nee, we gaan met zijn allen Internet Explorer 7 gebruiken.
Ben benieuwd of die het tot 2014 volhoudt, dan is-ie net als IE6 nu, acht jaar oud.

P.S. De grafiekjes in dit bericht heb ik gemaakt met de Google Chart API, waarmee je heel makkelijk en snel niet alleen dit soort taarten, maar ook staafgrafieken, kaarten, Venn-diagrammen en Google-O-Meters kunt maken:
Google-o-Meter voorbeeld
Blogged with the Flock Browser

Geen opmerkingen:

Een reactie posten