donderdag 23 juli 2009

#7 Mashup of mash-up

Blijkbaar heb je mash-ups en mashups.

Dit zijn twee voorbeelden van het eerste:Vooral 2 many DJ's is heel sterk in het vermengen van twee bestaande liedjes tot één nieuw liedje, waarbij je amper nog hoort dat het geen 'origineel' is. Girl Talk doet het wat radicaler en minder gepolijst. Bij hem lijkt het er om te gaan om vooral veel mogelijk verschillende liedjes en stijlen te mengen tot iets nieuws. Het nummer hierboven komt van Feed the Animals en op deze Wikipedia-pagina staat per seconde genoteerd welk liedje en welke uitvoerder je eigenlijk hoort.
Ander verschil met 2 many DJ's is ook dat hij eigenlijk geen 'aparte' liedjes maakt. Feed the Animals is ook verschenen als een 55 minuten durende shot adrenaline. Geen muziek om rustig bij te werken.

Timmietovenaar schreef vandaag al over RIP!, de documentaire die gisteren op TV was, waar Girl Talk een grote rol in speelt. Ik heb hem nog niet gezien, hij staat nog op de HD-recorder. Misschien maak ik er nog iets moois van ;-)

Een andere bewonderingswaardige vorm van het mengen van bestaande informatie is Onderlangs, het boek van Paul Bogaers dat tenminste 243 boeken overbodig maakt!

Bogaers heeft letterlijk passages en zinnen geknipt en geplakt uit 243 boeken om zo een nieuwe roman te schrijven over "een obsessieve zoektoch naar het wezen van de vrouw."
Zie hier de  uitgebreidere foto-reportage waar deze foto's ook uit kommen.

Maar eigenlijk moet ik hier natuurlijk schrijven over mooie digitale mash-ups, waarbij data uit de ene applicatie hergebruikt in een andere (web)applicatie. En dan liefst gemaakt door een amateur natuurlijk. Maar heel veel van die dingen zie ik als spielerei:
De treinenloop in Zwitserland is even heel leuk en Tweets in Google Maps is ook aardig. Maar verder?
Misschien dat Dat zou handig zijn iets oplevert wat echt handig is.

O ja, het boek van Bogaers heb ik nog niet gelezen. Misschien is dat ook niet meer dan spielerei...


Blogged with the Flock Browser

1 opmerking:

  1. Vette remix van Dreadlock Holiday en Destiny's child. Dat van het verknipte boek heb ik ook eens gelezen. Inderdaad een vorm van analoge mash-up, maar toch wel wat anders dan het gebruiken van verschillende soorten informatie om iets nieuws te maken.

    Leuke post!

    BeantwoordenVerwijderen