woensdag 15 juli 2009

#6 Flickr

Ik heb niet zo veel met foto's. Ik maak ze wel, maar dat is meer voor andere mensen dan voor me zelf. Ik heb er ook wat online staan, maar dat is meer omdat ik ze heb opgenomen in een weblog dan een doel op zich.
Op dit moment kun je op drie 'plaatsen' foto's van me terug vinden. In chronologische volgorde zijn dat:

Picasa (sinds 5 april 2008)
De meeste albums die hier staan zijn een gevolg van het plaatsen van foto's (en albums) op de weblog Tren gaat naar school. Voor mij persoonlijk is onderstaande album het meest memorabel. Misschien niet de mooiste foto's, maar zo'n blikseminslag is nogal indrukwekkend.

Overigens zijn de meeste albums in mijn Picasa niet openbaar, wat betekent dat je de foto's alleen kunt bekijken als je de link kent. Dat is ook de reden waarom ik in Picasa heel weinig aandacht besteedt aan het beschrijven van de foto's (bijvoorbeeld door middel van tags). Als proefje heb ik wel een paar albums gegeorefereerd (of geogerefereerd zo u wil) en ik heb aan de mensen op de foto's nametags toegevoegd. Maar verder zijn de foto's dus amper beschreven.

Twitpic (sinds 12 februari 2009)
Er is er een jarig ... on Twitpic
Als je twittert heb je een paar mogelijkheden om foto's te delen en ik heb in eerste instantie voor TwitPic gekozen. Op dit moment staan daar een kleine 65 foto's over van alles en nog wat.
Ik zie nu trouwens dat TwitPic het labelen/taggen van foto's weer mogelijk heeft gemaakt. Dat maakt ze toch weer een beetje toegankelijker.

Flickr (sinds 14 juni 2009)
Voor de KVAN Studiedagen wilde ik een twitterfontein op de Archief 2.0 startpagina zetten. Daarin zouden de foto's en tweets met als tag KVAN09 verschijnen. Aangezien de Twitterfontein alleen met Flickr uit de voeten kan, moest ik dus zorgen dat ik
a. een Flickr-account had
b. mijn Twitpic-foto's in Flickr kreeg.

Het aanmaken van de Flickr-account ging simpel (al zit ik nu net als Timmietovenaar met zo'n raar ymail-adres) en het toevoegen van individuele foto's ging ook redelijk eenvoudig. Dit is mijn eerste Flickr-foto:
T-shirts KVAN09
Daarna duurde het nog bijna een week voordat de foto's met KVAN09-tag in Flickr te vinden waren (en in de Twitterfontein verschenen). Na lang zoeken bleek namelijk dat daarvoor aan nog twee voorwaarden voldaan moet worden:
Je moet minstens vijf foto's aan je account hebben toegevoegd, waarna Flickr gaat controleren of je geen 'rare' foto's upload. Pas daarna verschijnen je foto's in zoekresultaten.
 Dat je het maar even weet...

Ander probleem was toen nog hoe mijn 'live' foto's die ik naar TwitPic verstuurde naar Flickr overgezet konden worden. De alwetende Google leverde het tooltje Twitpickr waardoor mijn TwitPic-foto's ook in een aparte set op Flickr terecht kwamen.
Uiteindelijk verschenen aan het eind van de tweede studiedag de foto's toch nog in de Twitterfontein.

Overigens bestaat ondertussen ook de dienst Flickr2Twitter, waarmee je een foto via Flickr op Twitter kunt plaatsen. Dan heb je TwitPic en Twitpickr dus niet meer nodig.

En nu?
Eigenlijk zou ik graag alle foto's op één plek hebben en daarbij heeft Picasa mijn voorkeur. Dit betekent dat:
a. ik moet zorgen dat mijn Flickr-foto's (en dat zijn er gelukkig nog niet zo veel) in Picasa terecht komen
b. moet hopen dat er ook een Picasa2Twitter en TwitPic2Picasa zijn / komen.
c. nieuwere of andere 'Twitterfonteinen' ook Picasa moeten kunnen doorzoeken
d. ik moet bekijken hoe ik dan weer van mijn Flickr-account af kom.
NB Het verwijderen van foto's uit TwitPic is uiteraard geen optie, omdat dan mijn Twitterarchief niet meer betrouwbaar is.

Als je dat zo ziet, zou het waarschijnlijk verstandiger zijn om voor Flickr te kiezen in plaats van Picasa, maar een van de grote pluspunten van Picasa vind ik toch de desktop-applicatie, waarmee het ordenen en beschrijven van foto's op je harde schijf heel simpel is.
Blogged with the Flock Browser

1 opmerking:

  1. Volgens mij heb ik ook Picasa, vooral omdat Blogger daar de upgeloade plaatjes automatisch in een album zet. En ook Twitpic en Flickr natuurlijk. Tja...

    BeantwoordenVerwijderen