zaterdag 27 juni 2009

#4 en #5 Rss en webcare

Ik hou heel erg van RSS. Ik zag bij verschillende deelnemers gemengde berichten erover, maar ik ben uitgesproken vóór (net als weer andere deelnemers, hoor!)

Ik ben een nieuwsverslaafde. Toen er nog geen internet en rss bestond, maar Teletekst de snelste en overzichtelijkste nieuwsbron was, keek ik ook liefst om het uur of er nog iets belangrijks gebeurd was in de wereld. (En tot ergernis van vrouw en kinderen, kan ik geen vakantie zonder krant, bij voorkeur de NRC).
Sinds een paar jaar heet mijn Teletekst Google Reader, waardoor ik in één oogopslag zie wat er 'nieuw' is in de wereld (en daar buiten).
Mijn 'wereld' omvat op dit moment 105 feeds onderverdeeld in verschillende categorieën, van 23-archiefdingen tot Varia. In die laatste groep zitten de sites die ik nergens anders kan thuisbrengen, bijvoorbeeld een weblog van een vriendin over borduren of van een andere vriendin over het adopteren van een kindje uit Bolivia. Verder zitten hier ook de twijfelgevallen, de sites die nog in hun proeftijd zitten: misschien zijn ze interessant zijn om te volgen, maar misschien ook niet.
Ik zie nu trouwens ook dat er sites tussen zitten, waar al weken niets gebeurd is, maar die ik ook niet gemist heb. De Koekjesfabriek bijvoorbeeld. Zo, nu zijn het er nog 104...
Want, bij rss geldt you win some, you lose some... Zo staan er op dit moment twee Twitter Search feeds bij (van #kvan09 en #planetsway), maar die zullen binnenkort wel weer verdwenen zijn. Hoewel...
Een van de mooie dingen van Google Reader (en misschien ook wel van Netvibes, maar dat weet ik niet) is dat de feeds meteen een soort 'online archief' vormen. Je kunt in Reader zoeken in de sites die je volgt. Dat betekent dus dat het toch wel waardevol kan zijn om 'oude' feeds te bewaren.

En, Christian heeft helemaal gelijk, als het echt te veel nieuws is, is er altijd de knop Alles markeren al gelezen. Want als het echt belangrijk is, kom je het ook nog wel via andere media tegen.

iGoogle, Netvibes en Reader
Voordat ik mijn hart verpandde aan Google Reader, heb ik trouwens wat geëxperimenteerd met een 'stand alone' Feedreader en iGoogle. Die stand alone reader was onhandig, omdat ik die niet op het werk kon gebruiken. iGoogle werkt redelijk, zolang je maar een beperkt aantal feeds hebt. Als het er meer dan een stuk of twintig zijn, wordt het zeer onoverzichtelijk. (Overigens gebruik ik iGoogle wel nog, als verzamelplek van allerlei specifieke zoekmachines en als Twitterclient als ik op kantoor ben).
Netvibes heb ik even geprobeerd, maar dat leek functioneel te veel op iGoogle en was dus een soort stap terug vanaf de Google Reader. En daar komt bij dat ik het wel plezierig vind om alles zo veel mogelijk vanuit één account te doen, in dit geval dus mijn Google-account.

Google Reader heeft ook functionaliteiten die ik niet gebruik. Zo kun je items delen met vrienden en kun je categorieën openbaar maken. Misschien heel handig, maar ik zie het niet. Voor het delen van berichten, gebruik ik andere kanalen (waarover later meer).

Webcare
Naar aanleiding van de presentatie van Christian en Albert tijdens de KVAN-studiedagen, heb ik een stel alerts ingesteld bij Google: archiefinspectie, erfgoedinspectie en Ingmar Koch, maar dit heeft de afgelopen weken nog niet veel opgeleverd. (Waarschijnlijk verschijnt deze blog binnenkort in mijn feeds...)
Hoe dan ook, door RSS kan ik rustig slapen, zonder bang te zijn iets te missen...

Kussen
Lezer

6 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen. Ik ben nog wel even benieuwd in welk opzicht je Netvibes een stap terug vindt ten opzichte van Google Reader, dat je nu gebruikt. In mijn ogen is het een stap vooruit namelijk! Maar dat ligt misschien aan de manier waarop jij het gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dus jij denkt echt dat je door die miezerige 105 feeds niets mist?
    Kom Ingmar, je houdt jezelf voor de gek. Maar als het helpt om te kunnen slapen, dan is het goed ;-)

    Ik lees ook graag het antwoord op de vraag die Christian stelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Christian en @Luud
    Ik vond vooral het gebruik van die tabbladen zeer onoverzichtelijk in Netvibes. In Reader krijg ik een (lange) chronologische lijst van berichten, die ik door kan scrollen. In Netvibes moest ik iedere keer op een volgend tabblad klikken.
    Maar, het kan best dat ik Netvibes verkeerd gebruikte hoor.
    En het zal best dat ik nu en dan iets mis, maar voor mijn gevoel, heb ik alles 'in the picture' ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Trouwens, ik pas ook truc 5 van Christian toe: laat anderen een selectie voor je maken.
    Ik deel zelf dus niets, maar maak bijvoorbeeld wel gebruik van de 'service' van Yvette.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. >>"... een stel alerts ingesteld bij Google: archiefinspectie, erfgoedinspectie en Ingmar Koch, maar dit heeft de afgelopen weken nog niet veel opgeleverd"

    veergeet vooral niet om ook spellingsvarianten op te nemen in je alerts. Niet iedereen gebruikt de formeel juiste spellingswijze: "archief inspectie", "erfgoed inspectie", "archiefinspecteur" etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Albert. Dat zal ik doen, dank je wel. Wat me nu vooral verbaasd heeft, is dat alleen "Ingmar Koch" een alert heeft opgeleverd en die andere twee termen niet.

    BeantwoordenVerwijderen